Acord istoric între UE și SUA pentru livrarea de gaze naturale lichefiate în Europa

by Cristian Florescu

Uniunea Europeană şi Statele Unite anunţă vineri că au încheiat un acord cu privire la livrarea de gaze naturale lichefiate (GNL), cu scopul de a reduce dependenţa UE de gaze naturale ruseşti, informează m.ziare.com

Acest acord prevede ca Statele Unite să livreze UE cel puţin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de GNL până la sfârşitul acestui an.

UE a anunţat că urmează să-şi reducă importul de gaze naturale ruseşti, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia – prin importuri şi prin creşterea producţiei de energie regenerabilă.

Încheierea acestui acord a fost anunţată vineri, în a treia zi a unui turneu al preşedintelui american Joe Biden în Europa.

Biden a discutat vineri cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen despre invazia rusă a Ucrainei şi şi-a exprimat susţinerea faţă de Kiev.

Rusia este unul dintre principalii furnizori de energie ai Europei, iar invazia Ucrainei a condus la scumpiri-record în acest sector.

Preţul energiei era deja în creştere, înaintea invaziei ruse a Ucrainei, în contextul în care lumea se relansează după criza cauzată de noul coronavrus.

Invazia rusă a Ucrainei a determinat UE să se angajeze să-şi reducă livrările de gaze naturale ruseşti – cu două triemi în 2022 -, prin iimporturi din alte ţări şi la o susţinere a energiilor regenerabile.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More