Aderarea la NATO ar fi benefică, dar ar spori tensiunile cu Rusia

by Cristian Florescu

O aderare a Finlandei la NATO „ar spori permanent tensiunile cu Rusia” de-a lungul granițelor, a declarat sâmbătă președintele Sauli Niinistö într-un interviu acordat postului public de televiziune Yle TV1, relatează CNN, conform DIGI24

Președintele Niinistö a spus că cel mai mare beneficiu al unei aderări la NATO ar fi „obținerea unui efect de tip preventiv”, dar ar exista și riscul unor diverse tipuri de represalii din partea Rusiei, inclusiv amenințări hibride.

Pe de altă parte, președintele finlandez a recunoscut că beneficiile apartenenței la NATO ar fi mai mari decât consecințele negative și spune că cel mai important este să fie găsite soluții pentru a spori securitatea țării sale.

„O securitate suficientă ar fi cea în care finlandezii pot simți că nu există și nu va exista nicio situație de urgență”, a spus el, admițând că apartenența la alianță ar oferi cel mai sporit nivel de securitate.

Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia. Înainte, statul nordic era mândru de neutralitatea sa. Acum, pentru prima dată, majoritatea locuitorilor sprijină aderarea la NATO.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Finlanda a luat în considerare posibilitatea de a se alătura alianței militare, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto la CNN, la începutul acestei luni.

Aderarea la NATO ar putea avea un rol de descurajare, dar Rusia a amenințat cu consecințe politice și militare.

Finlanda nu a solicitat încă aderarea la NATO, însă există semnale că acest lucru este luat în discuție.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More