Am sărbătorit Ziua Limbii Române la KLADOVO

by Cristian Florescu

Am sărbătorit Ziua Limbii Române în mijlocul comunității românești din Kladovo – Serbia, printr-un eveniment sugestiv intitulat FRAȚI DE LIMBĂ ȘI DE NEAM. Manifestarea s-a bucurat de sprijinul nemijlocit și organizarea a două asociații românești din Kladovo și a portalului media jurnalromanesc.ro. Au fost alături de frații noștri din Kladovo, printre care prefectul județului Mehedinți, vicepreședintele Consiliului Județean, Biblioteca Județeană din Dolj, Universitatea din Craiova, Muzeul Olteniei și consulul general al României în Serbia de Răsărit.

Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare FORUM CLADOVA, Asociația EUDAVA CLADOVA, Asociația FORUMM PENTRU CULTURĂ ȘI IDENTITATE și Jurnal Românesc au organizat, miercuri, 31 august 2022, un eveniment de suflet în mijlocul comunității românești din Kladovo, pentru a sărbători și marca împreună ZIUA LIMBII ROMÂNE. Evenimentul, sugestiv intitulat „FRAȚI DE LIMBĂ ȘI DE NEAM” a reunit români din comunitatea locală, studenți timoceni, dar și invitați de marcă. De asemenea, organizatorii au imaginat întâlnirea ca pe un colocviu, unde s-au dezbătut probleme importante ale comunității românești din Valea Timocului, dar și soluții practice pentru ajutorarea fraților noștri, greu încercați de-a lungul istoriei, precum posibilități și oportunități de finanțare. Manifestarea a început cu intonarea imnurilor de stat ale României și Serbiei. De asemenea, melodiile marelui nostru rapsod Tudor Gheorghe dedicate limbii române, au întregit atmosfera festivă.

Prezența la eveniment a diplomației românești din Serbia a fost asigurată de consulul general al României la Zajecar, care i-a îndemnat pe frații noștri din Valea Timocului să cinstească limba română, să nu le fie rușine și nici frică să o vorbească și să fie mândri că sunt români. Diplomatul a transmis un mesaj din partea ambasadorului României la Belgrad, dedicat acestei manifestări.

„Ziua de 31 august, Ziua Limbii Române, pe care o marcați în cadrul acestui eveniment, are o semnificație specială pentru aproximativ 30 de milioane de persoane din întreaga lume, a căror limbă maternă este limba română, dar și pentru toți cei care o cunosc, o studiază și o utilizează. Limba română mai are o calitate oficială excepțională, este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Limba română este elementul fundamental în păstrarea identității naționale și factor de coeziune pentru comunitățile românești din străinătate și reprezintă, prin istoria și prin unitatea lingvistică a comunităților istorice de români, un argument științific, precum și un argument științific, precum și un instrument de promovare a latinității poporului român”, a precizat ambasadorul României la Belgrad, Excelența Sa doamna Silvia Davidoiu, în mesajul transmis participanților la eveniment.

La rândul său, consulul general al României la Zajecar, Marius Olyver Dilof, a precizat: „Nu trebuie să vă fie rușine că sunteți români, nu trebuie să vă fie rușine că puteți vorbi limba română aici în Serbia! Eu am întâlnit persoane care sunt vorbitori de limba română, vorbesc mai bine limba română, decât pe cea sârbă. A fi român în Serbia nu este o rușine. Vorbiți românește și fiți români cu inima!”.

Mulțumim pentru invitație portalului media jurnalromanesc.ro.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More