„Ambele părţi se pregătesc pentru o luptă intensă şi devastatoare”

by Cristian Florescu

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, apreciază după întâlnirile cu preşedinţii Ucrainei şi Rusiei că încă mai există o fereastră pentru pace, dar luptele vor fi mai grele înainte de a se ajunge până la ea, relatează DIGI24.RO

Nehammer s-a întâlnit zilele trecute cu Volodimir Zelenski, apoi cu Vladimir Putin şi este de părere că “ambii ştiu că războiul trebuie să se termine la un moment dat”.

Cancelarul a adăugat că se teme că mai întâi conflictul armat va escalada în regiunea Donbas din estul Ucrainei. “Ambele părţi se pregătesc pentru o luptă intensă şi, din punct de vedere uman, devastatoare”, a declarat el agenţiei APA, preluată de dpa.

Şeful guvernului de la Viena a făcut sâmbătă o vizită la Kiev, unde a discutat cu Zelenski; luni, el a mers la Moscova pentru o întrevedere cu Putin, fiind primul lider european care s-a întâlnit cu preşedintele rus după începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie.

Ambele convorbiri s-au concentrat asupra negocierilor de pace ruso-ucrainene. În ciuda oricărui optimism privind aceste tratative, ele nu vor fi suficiente pentru a opri bătăliile care urmează în Donbas, deja controlat parţial de etnicii ruşi, care conduc din 2014 două republici secesioniste. Nehammer a afirmat însă că dialogul dovedeşte că nu s-au închis toate căile către un final negociat al conflictului, mai scriu sursele citate de Agerpres.

“Marea întrebare va fi: este posibil un sfârşit onorabil al acestui război pentru ambele părţi?”, a spus cancelarul.

El a adăugat că ultimele sancţiuni ale Uniunii Europene, care a interzis exportul de produse electronice militare către Rusia, va slăbi forţa militară a acesteia pe termen mediu. “De aceea, ele nu vor contribui imediat la încheierea războiului de către Putin”, a arătat liderul austriac.

Însă, a dezvăluit Nehammer, când i-a pus în vedere lui Putin că războiul produce daune economice ţării sale, acesta a răspuns “Ştiu”.

Nehammer spune că le-a comunicat ucrainenilor că Austria nu intenţionează deocamdată să renunţe la neutralitate. Deşi nu este membră NATO, ţara sa dispune de forţe armate proprii.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More