Austria și Olanda au blocat aderarea României la Schengen

by Cristian Florescu

Potrivit ADEVĂRUL.RO, Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei. Olandezii au explicat în minută că susțin țara noastră, dar votul a fost comun.

Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne, a precizat, după Consiliul JAI: „Mă adresez cetățenilor României și Bulgariei. Voi meritați să fiți membri deplini în Schengen, să aveți acces în zona de liberă circulație Schengen. Aveți susținerea puternică a majorității statelor membre ,a președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene. Sunt dezamăgită și împart această dezamăgire cu românii și bulgarii.  Vom continua să facem pași în continuare,  Sunt convins că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat și va fi prioritatea mea (…) Când vorbim de Bulgaria și România, nu suntem uniți, iar asta ne face slabi”, 

Ministrul de Externe al Cehiei a precizat: „România și Bulgaria sunt gata să fie membre ale Schengen și le mulțumesc pentru toată munca lor, pentru ce au făcut. Sunt convins că timpul lor va veni curând, sunt recunoscător și sunt sigur că președinția suedeză  este gata să continue munca noastră și să discute despre aceste subiecte: lărgirea Schengen, despre România și Bulgaria”. 

De asemenea, reprezentantul Cehiei, care deține președinția Consiliului UE, a punctat faptul că nu a putut fi făcută decuplarea: „Nu a fost posibilă din punct de vedere legal. A fost o decizie pentru Croația, iar una pentru România și Bulgaria”.

România nu s-a lovit doar de opoziția Austriei, care a anunțat de dinainte că nu e de acord cu intrarea Bucureștiului în Schengen, ci și de a Olandei. Surse au precizat că Olanda a explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar împotriva intrării Bulgariei.

Prin urmare, pentru sprijinul Olandei ar trebui să aibă loc decuplarea de Bulgaria, un demers care a fost atins doar tangențial de politicienii români.

Deocamdată nu e clar când ar putea fi reluată discuția pe tema Schengen, la nivel de Consiliu Justiție și Afaceri Interne.

Eurodeputatul Victor Negrescu a vorbit de posibilitatea rediscutării situației la următorul Consiliu European. De asemenea, el a menționat că ar putea fi o variantă rescrierea rezoluției pe tema decuplării și a unui posibil vot diferențiat încă de astăzi.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More