Comisia Europeană nu ridică sancţiunile impuse Poloniei

by Cristian Florescu

Potrivit DIGI24.RO, Blocul comunitar acuză Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la guvernare în Polonia, că se amestecă politic în sistemul judiciar al ţării, încălcând dreptul UE

Noua lege care elimină camera disciplinară pentru judecători a Curţii Supreme a Poloniei este insuficientă pentru eliminarea sancţiunilor financiare impuse Varşoviei de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Până acum, Polonia a fost amendată cu 250 de milioane de euro – un milion de euro pentru fiecare zi de neîndeplinire a condițiilor transmise de Comisia Europeană.

Întrebat dacă legea poloneză intrată în vigoare vinerea trecută va determina Comisia să ceară CJUE încetarea amenzii zilnice de un milion de euro impuse Poloniei, Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE, a răspuns că „procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement – n.r.) despre care vorbim nu priveşte doar camera disciplinară. Comisia a contestat şi alte dispoziţii introduse prin lege în sistemul judiciar începând din decembrie 2019”.

Din 3 noiembrie 2021, suma totală a sancţiunilor europene împotriva Poloniei se ridică la 250 de milioane de euro, reaminteşte AFP.

Penalizarea financiară a fost adoptată pentru a constrânge guvernul de la Varşovia să se conformeze unei decizii a CJUE prin care se cerea o reacţie la preocupările Bruxellesului privind sistemul judiciar polonez.

Mai mult, Comisia Europeană a arătat în repetate rânduri că Polonia nu va putea primi fonduri de 35,4 miliarde de euro, din care 23,9 miliarde nerambursabile, din planul de relansare economică după epidemia de coronavirus, dacă nu va implementa reformele solicitate pentru independenţa justiţiei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat Poloniei trei condiţii pentru eliminarea sancţiunilor: înlocuirea camerei disciplinare a Curţii Supreme cu o instanţă independentă şi imparţială, reformarea regimului disciplinar al magistraţilor, inclusiv prin anularea sancţiunilor disciplinare „controversate”, şi posibilitatea ca judecătorii sancţionaţi să beneficieze de reexaminarea dosarelor lor în cadrul noilor reglementări.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More