Compania petrolieră din Serbia nu se mai poate aproviziona cu petrol din Rusia

by Cristian Florescu

Potrivit G4Media.RO , după adoptarea noului pachet de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană Rusiei, compania petrolieră multinațională din Serbia, NIS, nu va mai putea fi alimentată cu țiței livrat de Rusia prin conducta petrolieră Adriatică JANAF, a declarat Ministerul minelor și energiei din Serbia

Pachetul majoritar de acțiuni de 56,15% al NIS este deținut de compania rusă Gazprom, prin Gazprom Neft, 13,98% din acțiuni fiind deținute de Serbia, iar restul de 13,98% sunt deținute de acționari minoritari.

„Prin noul pachet de sancțiuni se interzice transportul țițeiului din Rusia, iar NIS se aprovizionează prin conducta JANAF prin portul Omišalj din Croația. Aceasta înseamnă că nu există posibilitatea ca rafinăria din Pančevo să fie aprovizionată cu țiței din Rusia, însă NIS poate importa țiței din alte surse, așa cum anterior a importat țiței din Irak și din alte state”, a comunicat Ministerul sârb al minelor și energiei.

Instituția a anunțat că în perioada următoare, pe lângă rezolvarea problemei aprovizionării, se va concentra și pe creșterea rezervelor de țiței, care „ar oferi o securitate suplimentară în cazul perturbărilor pieței”.

„O consecință a noului pachet de sancțiuni ale UE este presiunea pe cerere, pentru că și alte state vor căuta alternative la importurile de țiței din Rusia”, a explicat Ministerul sârb al minelor și energiei. 

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More