După o perioadă îndelungată de amânări, Balcanii de Vest își pun speranțele în înregistrarea de progrese în privința aderării la Uniunea Europeană – și în obținerea sprijinului financiar.

by Cristian Florescu

Săptămâna trecută, liderii celor șase țări din Balcanii de Vest s-au reunit într-o întâlnire informală la Tirana, capitala Albaniei, pentru a discuta pregătirile în vederea unui summit concentrat pe progresul către integrarea în Uniunea Europeană, cunoscut sub numele de Procesul de la Berlin.

Într-un prânz informal, prim-ministrul albanez Edi Rama a întâmpinat colegii săi prim-miniștri din Muntenegru, Serbia și Macedonia de Nord, alături de comisarul UE pentru extindere, Oliver Varhelyi.

Albania va fi gazda summitului Procesului de la Berlin, o inițiativă a Germaniei și Franței menită să sprijine țările balcanice în eforturile lor de a avansa către aderarea la Uniunea Europeană.

Cele șase țări din Balcanii de Vest – Serbia, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Albania – se află în etape diferite de integrare în bloc.

Prim-ministrul albanez, Edi Rama, a exprimat speranța că summitul va avea un impact semnificativ pentru Balcanii de Vest și va reprezenta un pas înainte în îmbunătățirea relațiilor dintre țările din regiune și Uniunea Europeană.

“Pe lângă procesul de negociere, așteptăm să primim sprijin financiar și economic suplimentar pentru țările din Balcanii de Vest”, a adăugat el.

De asemenea, au discutat cu comisarul UE despre modalități de a deschide căi de integrare a țărilor regionale în piața unică europeană fără a aștepta aderarea la UE.

Serbia și Muntenegru au fost primele țări din Balcanii de Vest care au început negocierile de aderare acum câțiva ani, iar Albania și Macedonia s-au alăturat anul trecut, în timp ce Bosnia și Kosovo au abia început primul pas al procesului de integrare.

“Este important să privim regiunea ca pe o unitate în acest moment, deoarece așa ne percepe UE, chiar dacă unele țări au progresat mai mult decât altele”, a subliniat Rama.

Războiul din Ucraina a impulsionat procesul de integrare a Balcanilor de Vest pe agenda principală a UE, care dorește să revitalizeze procesul de extindere.

În 2013, Croația, de asemenea o țară balcanică, a devenit cel mai recent stat membru al UE. De atunci, progresul în privința aderării a stagnat, deoarece UE a considerat că economiile și instituțiile politice ale țărilor din Balcanii de Vest nu sunt încă pregătite pentru integrarea în piața unică europeană, cu comerț fără frontiere și idealuri democratice occidentale.

O dispută înrăită între Serbia și Kosovo, o fostă provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008, rămâne o mare preocupare pentru puterile occidentale înaintea summitului.

0 comment
1

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More