Președinții Serbiei și Muntenegrului și-au exprimat angajamentul de a îmbunătăți relațiile tensionate dintre aliații istorici din Balcani
Cele două țări formaseră un stat comun până la despărțirea Muntenegrului în 2006, în urma unui referendum privind independența. Foștii aliați s-au separat și mai mult după ce Muntenegru a recunoscut declarația de independență din 2008 de către fosta provincie Kosovo a Serbiei.
Președintele sârb Aleksandar Vucic și noul președinte ales al Muntenegrului, Jakov Milatovic, și-au exprimat angajamentul de a consolida relațiile politice în conformitate cu cooperarea economică existentă între națiunile lor, în cadrul unei întâlniri productive desfășurate la Belgrad.
Vizita lui Milatovic la Belgrad a marcat prima vizită a unui președinte muntenegrean din ultimii ani. Cei doi oficiali au menționat că una dintre acțiunile inițiale care vor fi întreprinse va fi numirea de noi ambasadori la Belgrad și Podgorica, care urmează unei dispute diplomatice din 2020.
Milatovic a exprimat că este de datoria noastră să îmbunătățim sincer relațiile fără a provoca nicio întrerupere, așa cum sa întâmplat frecvent în trecut. El a mai spus că această vizită marchează un nou început în relațiile noastre.
Milatovic a preluat locul precedentului lider al Muntenegrului, Milo Djukanovic, care era de mult timp la putere și avea o poziție pro-occidentală. Djukanovic a condus cu succes Muntenegru să obțină independența față de Serbia și a luat decizia îndrăzneață de a adera la NATO în 2017, în ciuda opoziției Rusiei.
Muntenegru a fost perceput pe scară largă ca următoarea țară de așteptat să adere la Uniunea Europeană, dar din cauza unei crize politice, progresul a fost împiedicat. Partidul pro-UE al lui Milatovic a ieșit învingător la alegerile parlamentare desfășurate în iunie, deși cota lor de vot nu a ajuns să asigure un guvern independent.
Aproximativ o treime din populația Muntenegrului, formată din 620.000 de persoane, se autoidentifică ca sârbi. Țara se confruntă în continuare cu diviziuni semnificative în ceea ce privește relațiile cu Serbia. În special, merită menționat faptul că ambele națiuni împărtășesc o limbă comună și aderă predominant la credința creștină ortodoxă.
Vucic a declarat că Serbia nu urmărește să impună nicio acțiune asupra persoanelor împotriva voinței lor.
Muntenegru a ales să-și continue uniunea cu Serbia, în timp ce alte republici din fosta Iugoslavie și-au urmărit independența la începutul anilor 1990. În consecință, destrămarea fostei federații a dus la o serie de conflicte etnice nefericite, provocând pierderea a peste 100.000 de vieți și strămutarea a milioane de oameni.