„FRAȚI DE LIMBĂ ȘI DE NEAM”

by Cristian Florescu

Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare FORUM CLADOVA, Asociația FORUMM PENTRU CULTURĂ ȘI IDENTITATE și Jurnal Românesc organizează, miercuri, 31 august 2022, evenimentul „FRAȚI DE LIMBĂ ȘI DE NEAM”, pentru a sărbători și marca împreună ZIUA LIMBII ROMÂNE.

Totodată vom inaugura simbolic primei redacție media de limba română în Serbia de Răsărit: redacția portalului media pentru românii de pretutindeni jurnalromanesc.ro, realizat cu sprijinul Departamentului pentru românii de pretutindeni din  cadrul Guvernului României.

Întâlnirea va avea loc începând cu ora 11:00 (ora Serbiei) / 12:00 (ora României), la Sala de Conferințe a Hotelului AQUASTAR DANUBE din Kladovo.

Repere:

Limba română – liant fundamental al identității culturale, lingvistice și religioase a românilor de pretutindeni;

Românii din comunitățile istorice aflate în jurul granițelor – un tezaur inestimabil al României;

Oportunități pentru sprijinirea românilor din Serbia de Răsărit (proiecte guvernamentale, proiecte transfrontaliere, finanțări din partea autorităților locale din județele vecine zonei locuite de etnicii români din Serbia);

Învățământul în limba română, educație și cunoașterea elementelor de cultură națională românească, studenții români din Valea Timocului;

Tematica ce va fi abordată intenționează abordarea frontală a interacțiunii dintre limbă, cultură, relații sociale și oportunități economice.

Subiectele ce vor fi abordate la întâlnire sunt generoase și interesante: originea limbii române, atragerea de proiecte transfrontaliere, înfrățirea celor două popoare, oportunități de finanțare de la Departamentul pentru românii de pretutindeni, facilitarea accesării de proiecte.

Printre invitați se numără:

  • reprezentanți ai diplomației românești din Serbia;
  • reprezentanți la cel mai înalt nivel ai administrației publice locale din Mehedinți (Instituția Prefectului Mehedinți și Consiliul Județean Mehedinți);
  • parlamentari români;
  • reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, Dolj;
  • reprezentanți de marcă de la Universitatea din Craiova, cu expertiză în limba și literatura română;
  • reprezentanți ai Muzeului Olteniei din Craiova;
  • reprezentanți ai Departamentului pentru românii de pretutindeni;
  • Reprezentanți ai unor ONG-uri reprezentative din România și Serbia;
  • Alți dragi vorbitori de limba română

Proiectul este dedicat limbii române și românilor din comunitățile istorice, cei pe care limba română îi unește ca frații.

Moderator: Romeo Crîșmaru, fondator al portalului media jurnalromanesc.ro

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More