Kosovo este acuzat de UE pentru eșecul de a pune în aplicare acordul cu Serbia

by Cristian Florescu

Joi, Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, și-a exprimat dezamăgirea față de Kosovo pentru că nu a implementat pe deplin acordul cu Serbia care vizează normalizarea relațiilor dintre cei doi foști inamici în timpul războiului.

Borrell a declarat după ce s-a angajat în discuții la Bruxelles cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti și cu președintele sârb Aleksandar Vucic cu privire la planul, care a fost convenit anterior la începutul acestui an, dar a întâmpinat, din păcate, un eșec. „Din păcate, nu a fost fezabil să ajungem la o rezoluție astăzi”, a exprimat Borrell în urma întâlnirii.

Potrivit Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kurti nu a fost dispus să procedeze la înființarea unei asociații de municipalități cu majoritate sârbă, care fusese convenită în timpul unui dialog de 10 zile între Pristina și Belgrad, sponsorizat de UE.

Majoritatea populației din Kosovo este formată din etnici albanezi, care reprezintă peste 90%, în timp ce sârbii sunt grupul dominant în special în regiunea de nord.

Tensiunile au escaladat între cele două părți în mai, ducând la rănirea a peste 90 de soldați ai păcii NATO și a aproximativ 50 de protestatari sârbi în timpul revoltelor din nordul Kosovo.

Ciocniri au avut loc când primarii etnici albanezi și-au început mandatul în regiunea de nord, cu sprijinul unităților speciale de poliție din Kosovo. Această situație a apărut după alegerile locale, unde prezența la vot a fost de doar 3,5% din cauza boicotului sârbilor.

Borrell a remarcat că premierul kosovar a subliniat importanţa începerii planului cu „recunoaşterea oficială” a recunoaşterii de facto a Kosovo. Merită menționat că Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar Belgradul își menține perspectiva de a-l considera ca provincie.

Borrell a menționat cu respect că le-a sugerat celor doi lideri ideea inițierii unei asociații de municipalități și recunoașterea de facto a Kosovo „în paralel”. În timp ce Vucic a acceptat cu bunăvoință propunerea, Kurti, după cum a informat Borrell reporterilor, a refuzat-o.

El și-a exprimat îngrijorarea că impasul afectează aspirațiile vecinilor din Balcani de a promova legături mai strânse cu UE și, în cele din urmă, de a deveni parte a blocului comunitar.

„Fără normalizare nu va exista viitor european nici pentru Kosovo, nici pentru Serbia”, a spus el.
Kurti a acuzat UE de părtinire, declarând că blocul a adoptat poziția Serbiei ca fiind proprie.

Kurti a informat reporterii că, pentru a progresa, este necesar să se abordeze schimbarea condițiilor Serbiei, care acum sunt aliniate cu mediatorul european Miroslav Lajcak.

Vucic a exprimat că ar fi necesară continuarea discuțiilor. „Va trebui să ne angajăm într-un dialog suplimentar și să căutăm o modalitate de a merge mai departe”, a declarat el.

0 comment
1

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More