Kosovo, solicită aderarea la Consiliul Europei și vrea statut de candidat la UE până la sfârșitul anului

by Cristian Florescu

Potrivit G4MEDIA.RO, Kosovo a solicitat să devină membru al Consiliului Europei (CoE), în timp ce prim-ministrul Albin Kurti a anunțat, o zi mai târziu, că Pristina va solicita statutul de candidat la Uniunea Europeană (UE) până la sfârșitul anului, iar președintele Vjosa Osmani a adăugat că Forțele de Securitate din Kosovo (KSF) au un loc în NATO

Ca răspuns, ministrul sârb de externe Nikola Selakovic a declarat că Serbia își va relua campania de retragere a recunoașterii statului Kosovo și a primit confirmarea că încă patru țări (nenumite) și-au retras recunoașterea pentru Kosovo ca stat independent.

Dintre cele trei candidaturi avute în vedere de Kosovo, cea pentru aderarea la CoE pare cea mai realistă.

Cererea către CoE a fost depusă după ce Rusia, un aliat cheie al Serbiei, s-a retras din acest organism în martie, pe fondul solicitărilor pentru excluderea Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Pentru a fi acceptat în cea mai mare organizație pentru drepturile omului de pe continent, este nevoie de votul a două treimi din partea membrilor, iar Kosovo spune că acum are suficient sprijin din partea organismului format din 46 de membri pentru a fi acceptat.

Kosovo este deja recunoscut de 117 țări, inclusiv de SUA și de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Spania, România, Grecia, Ciprul grec și Slovacia sunt națiuni din UE care nu l-au recunoscut ca stat independent.

Iată de ce statutul de candidat la UE și cooperarea strânsă cu NATO, cum ar fi în cadrul Parteneriatului pentru pace, sunt mai problematice.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More