Lukașenko spune că nu s-a așteptat ca invazia rusească „să se lungească atât”

by Cristian Florescu

Potrivit DIGI24.RO, Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, spune că nu s-a așteptat ca războiul din Ucraina să dureze atât de mult și pretinde că a „făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l opri”, dar că Ucraina „a provocat” Rusia, relatează Euronews, citând un interviu pe care Lukașenko l-a acordat AP.

Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a apărat invazia lansată de Rusia împotriva Ucrainei dar a spus că nu s-a așteptat „să dureze atât de mult”.

„Nu sunt suficient de implicat în această problemă ca să spun dacă totul merge conform planului, așa cum spun rușii sau cum o simt eu. Vreau să subliniez încă o dată – eu simt că această operațiune s-a lungit”, a spus Lukașenko într-un interviu de aproape o oră și jumătate, la Minsk.

Lukașenko susține, de asemenea, că Ucraina „a provocat” Rusia și a insistat că Belarusul „susține pacea”.

„În mod categoric, noi nu acceptăm niciun război. Am făcut și facem tot ce putem acum ca să nu avem război. Datorită subsemnatului, mie adică, au început negocierile între Ucraina și Rusia”, a spus dictatorul bielorus.

Lukașenko a mai spus că folosirea armelor nucleare în conflict ar fi „inacceptabilă” dar că nu știe dacă Rusia are vreun astfel de plan.

„Nu doar că ar fi folosirea armelor nucleare inacceptabilă, pentru că este chiar lângă noi, noi nu suntem dincolo de ocean precum SUA. Ar fi inacceptabilă și pentru că ar putea să arunce planeta de pe orbită cine știe unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă de așa ceva – asta e o întrebare pe care trebuie să o puneți conducerii rusești”, a mai spus Lukașenko.

Rusia a desfășurat forțe pe teritoriul bielorus sub pretextul unor exerciții militare comune, după care le-a trimis în Ucraina în 24 februarie, în cadrul invaziei care durează deja de mai bine de două luni.

La începutul săptămânii, anunțul unor noi exerciții militare ale armatei bieloruse a ridicat îngrijorări cu privire la faptul că țara s-ar pregăti să se alăture direct invaziei rusești. Lukașenko spune, însă, că exercițiile nu au scopul de a amenința pe nimeni.

„Noi nu amenințăm pe nimeni, nu o vom face. Mai mult, noi nici nu putem să amenințăm – știm cine sunt cei care ni se opun, așa că să pornim un conflict, un fel de război aici, nu este în interesele statului bielorus. Așa că Occidentul poate să doarmă liniștit”, a concluzionat Lukașenko.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More