Macron vrea să medieze un acord între Bulgaria și Macedonia de Nord

by Cristian Florescu

Potrivit G4Media.RO , Preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a declarat luni pregătit să primească la Paris, „când va veni momentul”, autorităţile Bulgariei şi Macedoniei de Nord în vederea încheierii unui acord bilateral care să permită deschiderea negocierilor pentru aderarea Skopje la UE

Franţa, care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE până la 1 iulie, sprijină „de mai multe săptămâni” căutarea unei soluţii la diferendul dintre cele două ţări, a reamintit Palatul Elysée după discuţii cu preşedintele bulgar, Rumen Radev, şi premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevs.

În cursul acestor schimburi de opinii, Emmanuel Macron şi-a exprimat „sprijinul deplin pentru un acord între cele două ţări, care să contribuie la relaţii de bună vecinătate” şi „concretizarea perspectivei europene a Macedoniei de Nord”.

Sofia blochează din noiembrie 2020 aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană din cauza unor dispute legate de limbă şi istorie.

Înaintea acestui blocaj bulgar, Macedonia de Nord s-a confruntat ani de zile cu dreptul de veto al Greciei care i-a refuzat numele de Macedonia, de asemenea numele provinciei sale de nord, văzând în ea o uzurpare a moştenirii ei istorice.

Atena şi-a ridicat veto-ul abia în 2018, când menţiunea „de Nord” a fost adăugat la numele ţării.

Între sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, Ucraina, Georgia şi Moldova au trimis succesiv cererile de aderare la UE, în urma ofensivei ruse în Ucraina.

În prezent, cinci ţări sunt candidate oficial la UE, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania şi Turcia.

În 2019, Emmanuel Macron s-a opus prin veto, împreună cu alte două state membre, la deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, considerând că nu erau îndeplinite condiţiile pentru o extindere a UE la aceste două ţări.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More