O publicaţie germană a angajat-o pe jurnalistă disisentă rusă Marina Ovsiannikova drept corespondent, relatează BBC, citată de News.ro, transmite G4Media
Ea va lucra pentru compania care deţine ziarul Die Welt, transmiţând din Ucraina şi Rusia, a anunţat această companie.
Luna trecută, Ovsiannikova a organizat un protest la televiziunea de stat din Rusia, intrând în direct la postul unde era angajată cu o pancartă anti-război.
Femeia în vârstă de 43 de ani a fost reţinută şi amendată de o instanţă din Rusia şi a ajuns pe prima pagină a ziarelor din lume.
Acum, ea va lucra ca un corespondent freelance pentru Die Welt, urmând să scrie pentru ziarul german şi să apară, ca şi colaborator, la un canal TV pe care îl deţine.
Die Welt „susţine ceea ce este apărat atât de vehement acum de oamenii curajoşi din Ucraina: libertatea”, a spus Ovsiannikova.
Ulf Porschardt, redactor-şef al Grupului Welt, a afirmat că protestul în direct al lui Ovsiannikova „a apărat cea mai importantă etică jurnalistică – în ciuda ameninţării represiunii statului”.
„Sunt încântat să lucrez cu ea”, a adăugat el.
După protestul din martie, Ovsiannikova a spus că a fost împiedicată să doarmă două zile şi a fost interogată 14 ore, iar apoi a primit o amendă de 30.000 de ruble (214 lire sau 280 de dolari) în legătură cu un mesaj video anti-război pe care l-a postat pe internet.
În acest mesaj video, ea a făcut apel la cetăţenii ruşi să protesteze faţă de război, spunând că doar ei au puterea de „a opri toată această nebunie”.
După protest, jurnalista a renunţat la postul său de editor la televiziunea de stat din Rusia şi a anunţat că nu va accepta o ofertă de azil în Franţa, întrucât dorea să rămână în Rusia, deşi se temea pentru siguranţa sa.
Ovsiannikova ar putea să mai fie pusă sub acuzare conform legii ruse, riscând ani de închisoare potrivit unui nou cod penal care incriminează răspândirea de „fake news” despre invazia Rusiei în Ucraina.
Recent, Rusia a declarat ilegală numirea războiului o „invazie”, iar organizaţiile media de stat au fost instruite să îl descrie ca o „operaţiune militară specială”.