Parlamentul European condamnă încălcările de norme internaționale în scrutinul din Serbia

by Cristian Florescu

Parlamentul European, printr-o rezoluție, solicită o anchetă independentă privind neregulile constatate în Serbia la alegerile municipale și legislative din 17 decembrie și îndeamnă la oprirea finanțării acordate de UE Belgradului, conform informațiilor AFP, transmise de Agerpres.

Într-o rezoluție adoptată cu o largă majoritate (461 de voturi pentru, 53 împotrivă și 43 abțineri), europarlamentarii afirmă că alegerile “nu au avut loc în condiții echitabile”. Ei atrag atenția că în timpul campaniei electorale, media sub influența Rusiei, precum Sputnik Serbia și Russia Today Balkan, au contribuit activ la răspândirea dezinformării împotriva candidaților din opoziție. De asemenea, aceștia reamintesc că premierul Ana Brnabic a exprimat recunoștință publică serviciilor de informații ruse pentru furnizarea de informații despre activitățile planificate ale opoziției.


În ceea ce privește procesul de votare, eurodeputații sunt alarmati de rapoartele ce indică “fraude extinse și sistematice” și vorbesc despre prezența “alegătorilor fantomă” care au venit la Belgrad din alte orașe care nu au organizat alegeri sau din țări vecine.

Eurodeputații au subliniat că Misiunea internațională de observare a alegerilor a remarcat “situații frecvente de aglomerare la secțiile de votare, încălcări ale secretului votului și numeroase cazuri de vot colectiv”.

Aceste alegeri “nu au respectat standardele așteptate de la o țară candidată la aderarea la Uniune”, a conchis textul.

Ei solicită “desfășurarea rapidă a unei misiuni de anchetă” în Serbia și cer autorităților sârbe competente “să aducă în fața justiției” pe cei responsabili de infracțiuni.

Parlamentul European cere, de asemenea, “suspendarea finanțării din partea Uniunii” acordate țării dacă autoritățile sârbe “nu sunt dispuse să pună în aplicare principalele recomandări referitoare la alegeri”.

Partidul președintelui Aleksandar Vucic a obținut 46,75% din voturi la aceste alegeri. Opoziția a solicitat anularea rezultatelor alegerilor în fața Curții Constituționale, fără succes până în prezent. După alegeri, mii de manifestanți au defilat pe străzile Belgradului, zilnic până pe 30 decembrie, înainte ca mobilizarea să dea semne că se epuizează.

0 comment
1

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More