Ãn ultimele luni, Serbia a fost scena unor proteste masive, cetÄČenii ieČind ÃŽn strada pentru a-Či exprima nemulČumirile faČÄ de guvern Či diverse probleme sociale Či politice. RevendicÄrile manifestanČilor sunt diverse, iar reacČiile autoritÄČilor au stÃĸrnit controverse.
Pentru a ÃŽnČelege mai bine situaČia din teren, am stat de vorbÄ cu doamna Marioara Sfera (membru al Consiliului NaČional al MinoritÄČii NaČionale RomÃĸne din Serbia). Ãn interviul de mai jos, ne oferÄ o perspectivÄ directÄ asupra cauzelor protestelor, atmosferei din stradÄ Či impactului asupra vieČii de zi cu zi.
- Cum aČi descrie atmosfera actualÄ din Serbia, avÃĸnd ÃŽn vedere protestele recente?
Marioara Sfera: Ãn Serbia se ÃŽntÃĸmplÄ lucruri la care nimeni nu s-ar fi aČteptat. CetÄČenii se organizeazÄ masiv pentru a-Či apÄra drepturile Či spun un âNUâ categoric corupČiei dezvoltate, mai bine de un deceniu, de partidul politic aflat la putere, ÃŽn frunte cu preČedintele ČÄrii.
- Care sunt principalele revendicÄri ale protestatarilor?
MS: AcČiunea de protest a escaladat dupÄ ce un grup restrÃĸns de studenČi, de la Facultatea de ArtÄ din Novi Sad, a ieČit ÃŽn stradÄ pentru a aduce un omagiu pentru vieČile pierdute ÃŽn urma accidentului din noiembrie, petrecut la gara din localitate. Atunci, forČele de ordine au intervenit pentru a combate respectivul grup, evenimentul soldÃĸndu-se cu arestarea unora dintre participanČii din rÃĸndurile studenČilor. Ulterior, pÃĸnÄ ÃŽn ziua de astÄzi, au avut loc mobilizÄri la aproximativ optzeci de facultÄČi de pe ÃŽntreg teritoriul ČÄrii, prin care se revendicÄ funcČionarea justÄ a instituČiilor, scoaterea acestora de sub cupola corupČiei, publicarea documentaČiilor ce stau la baza lucrÄrilor publice Či atragerea rÄspunderii celor vinovaČi pentru cele ÃŽntÃĸmplate la Novi Sad.
- ExistÄ membri ai comunitÄČii romÃĸneČti care ÃŽmpÄrtÄČesc revendicÄrile protestatarilor? Daca da, ÃŽn ce mÄsurÄ se implicÄ aceČtia ÃŽn derularea acČiunilor specifice?
MS: NumeroČi etnici romÃĸni, printre care Či eu, sunt interesaČi de climatul ÃŽn care trÄiesc. RÄmÃĸne la latitudinea fiecÄruia participarea la acČiuni protestatare. Spre exemplu, elevii Či unii profesori ai Liceului de Chimie Či MedicinÄ din VÃĸrČeČ ies zilnic, la ora 11:52 (ora la care s-a ÃŽntÃĸmplat accidentul din Novi Sad), pentru a Čine 15 minute de reculegere, ÃŽn curtea unitÄČii de ÃŽnvÄČÄmÃĸnt. Uneori, activitÄČii i se alÄturÄ Či alČi cetÄČeni. Din pÄcate, mass-media din Serbia nu difuzeazÄ astfel de iniČiative.
- AutoritÄČile sÃĸrbe au transmis, prin vreun mod, mesaje comunitÄČilor minoritare din Serbia cu privire la aceste proteste? Care este impactul?
MS: AutoritÄČile sÃĸrbe nu ÃŽČi canalizeazÄ atenČia asupra minoritÄČilor din Čara lor. Problemele minoritÄČilor sunt neglijate de cÄtre autoritÄČile din Serbia, iar acestea trebuie sÄ gÄseascÄ soluČii pe cont propriu pentru a obČine ceea ce ÃŽČi doresc. Ãn concluzie, autoritÄČile sÃĸrbe trateazÄ cu nepÄsare comunitÄČile minoritare prezente pe teritoriul ČÄrii lor. Â Â
- Cum este reflectatÄ situaČia ÃŽn mass-media sÃĸrbÄ? ExistÄ diferenČe de percepČie sau de interpretare faČÄ de ceea ce relateazÄ media internaČionalÄ?
MS: Mass-media din Serbia este controlatÄ de susČinÄtorii regimului aflat la putere, aceasta nu redÄ liber Či veridic situaČia realÄ din ČarÄ. Chiar dacÄ, rareori, se dezbat ÃŽn presÄ problemele sociale din Serbia, adevÄrul este trunchiat, oamenii neavÃĸnd ocazia sÄ ia contact cu situaČia de fapt din ČarÄ. Â
- Cum gestioneazÄ autoritÄČile statului acest val protestatar? CredeČi cÄ mÄsurile adoptate ajung la efectul scontat sau au rolul, dimpotrivÄ, de a ÃŽnrÄutÄČi situaČia?
MS: AutoritÄČile sÃĸrbe nu acceptÄ realitatea situaČiei din ČarÄ Či au impresia cÄ o pot manipula dupÄ bunul plac. Consider cÄ acestea conduc statul ÃŽn direcČia greČitÄ, nu cÄtre rezolvarea problemelor cetÄČenilor. Mai mult, nu poČi Čantaja Či eticheta ÃŽntr-un anumit fel protestatarii, iar dupÄ aceea sÄ ÃŽi chemi la negocieri. Libertatea oamenilor este foarte importantÄ, cetÄČenii unei ČÄri nu trebuie sÄ fie supuČi, ceea ce se ÃŽntÃĸmplÄ ÃŽn Serbia de mai bine de 10 ani, de cÃĸnd puterea a fost datÄ unui singur om.
- Cum anticipaČi cÄ se vor desfÄČura lucrurile ÃŽn continuare? CredeČi cÄ recenta demisie a premierului sÃĸrb va contribui la detensionarea situaČiei?
MS: Nu cred cÄ demisia prim-ministrului va atenua nemulČumirea oamenilor, aceastÄ mÄsurÄ fiind agreatÄ de preČedinte doar ca sÄ cÃĸČtige timp. Acesta din urmÄ trebuie, ÃŽn primul rÃĸnd, sÄ reprezinte interesele cetÄČenilor, nu doar pe cele ale partidului din care face parte. Cu privire la rÄgazul de timp pe care preČedintele ÃŽncearcÄ sÄ-l dobÃĸndeascÄ, mÄ tem ca lucrurile sÄ nu degenereze Či sÄ se ajungÄ la vÄrsare de sÃĸnge din partea protestatarilor. Â
- ČinÃĸnd cont de reČinerea Či expulzarea cetÄČeanului romÃĸn la finalul lunii trecute (ÃŽn contextul protestelor), se simt romÃĸnii din Serbia mai vulnerabili?
MS: RomÃĸnii din Serbia sunt lÄsaČi ÃŽn voia sorČii, a lui Dumnezeu, nu sunt protejaČi de autoritÄČile sÃĸrbe ÃŽn niciun fel. Personal, nu reproČez nimic RomÃĸniei, nu vÄd ce ar putea face RomÃĸnia ÃŽn plus pentru etnicii din Serbia. Noi primim burse din partea RomÃĸniei, locuri de studii la facultÄČile romÃĸneČti, avem ambasada Či consulatele la care ne putem adresa. Eu sunt cetÄÅŖean al Serbiei, iubesc Serbia, dar Či RomÃĸnia.Â
- PuteČi sÄ ne vorbiČi puČin despre poziČiile luate de principalele organizaČii de romÃĸni din Serbia ÃŽn raport cu protestele? SimČiČi cÄ s-a schimbat ceva ÃŽn relaČia cu reprezentanČii statului sÃĸrb, prezenČi ÃŽn instituČiile cu care romÃĸnii interacČioneazÄ?
MS: OrganizaČiile de romÃĸni din Serbia nu exprimÄ atitudini colective certe faČÄ de proteste. Etnicii romÃĸni aleg sÄ ÃŽČi exprime susČinerea sau dezacordul cu privire la ceea ce se ÃŽntÃĸmplÄ ÃŽn Serbia ÃŽn mod individual, nu colectiv. Mai mult, singurul canal de informare al romÃĸnilor este cel on-line, pe seama reČelelor de socializare. Presa nu redÄ adevÄrul, la televizor se difuzeazÄ diverse festivaluri, iniČiative ale organizaČiilor de femei, nu despre instabilitatea socialÄ din Serbia.
- Ãn actualul context de instabilitate, comunitatea romÃĸneascÄ din Serbia, cea din care faceČi Či dumneavoastrÄ parte, a primit sprijin sau consiliere de orice fel din partea reprezentanČilor unor instituČii din RomÃĸnia?
MS: Nu sunt ÃŽn mÄsurÄ sÄ apreciez acest lucru, ÃŽnsÄ sunt de pÄrere cÄ, dacÄ s-a primit vreun ajutor, acesta a fost individual, nu comun. Personal, consider un real sprijin Či prilejul acordÄrii acestui interviu, pentru cÄ rareori comunitatea de romÃĸni din Serbia ajunge sÄ fie mediatizatÄ de presa romÃĸneascÄ. Ãn ceea ce priveČte ajutorul Departamentului pentru RomÃĸnii de Pretutindeni, eu nu l-am sesizat, nu am avut prilejul sÄ primesc vreun sprijin din partea acestei instituČii.
- ConsideraČi cÄ protestele din Serbia ar putea influenČa statutul Či drepturile minoritÄČilor, inclusiv ale romÃĸnilor?
MS: Statutul Či drepturile cetÄČeanului sÃĸrb trebuie schimbate radical, indiferent cÄ este etnic strÄin sau nu. Acesta este unul dintre motivele pentru care se protesteazÄ ÃŽn Serbia, alÄturi de cele ce Čin de abolirea corupČiei Či de atragerea rÄspunderii vinovaČilor pentru tot ce se ÃŽntÃĸmplÄ greČit ÃŽn ČarÄ. De menČionat este cÄ Či cei care se abČin, care nu sunt vocali, pot fi implicaČi ÃŽn situaČia de instabilitate din Serbia.
- Cum v-au influenČat, ÃŽn plan personal, evenimentele recente Či care sunt speranČele dumneavoastrÄ pentru viitorul comunitÄČii romÃĸneČti din Serbia?
MS: Un om normal nu poate rÄmÃĸne indiferent la ceea ce li se ÃŽntÃĸmplÄ copiilor, elevilor, studenČilor din Serbia. Lumea parcÄ se trezeČte dintr-un vis, este de necrezut ce tineret realist este ÃŽn ČarÄ, care cunoaČte foarte bine situaČia realÄ Či care nu poate fi cumpÄrat cu facilitÄČi ca sÄ ÃŽnceteze protestele.
- CredeČi cÄ protestele ar putea duce la o ÃŽmbunÄtÄČire a situaČiei minoritÄČilor?
MS: Consider cÄ cele ÃŽntÃĸmplate ÃŽn Serbia vor conduce la ÃŽmbunÄtÄČirea vieČii tuturor cetÄČenilor. Ãn Voivodina sunt prezente 23 de minoritÄČi, care trÄiesc ÃŽn armonie. Prin ceea ce promoveazÄ, preČedintele ČÄrii ÃŽncearcÄ sÄ creeze divergenČe ÃŽntre comunitÄČile minoritare, ÃŽnsÄ mÄsurile lui vin sÄ ÃŽi uneascÄ Či mai mult pe oameni. Voivodina nu se va dezice de Serbia, iar oamenii vor trÄi uniČi, indiferent de minoritatea din care fac parte.
- Ce mesaj aveČi pentru romÃĸnii din RomÃĸnia care privesc cu ÃŽngrijorare aceste evenimente de la distanČÄ?
MS: La fel cum ÃŽn anul 1989 sÃĸrbii Či, ÃŽn special, etnicii romÃĸni urmÄreau cu interes evenimentele petrecute ÃŽn RomÃĸnia, sunt sigurÄ cÄ Či acum romÃĸnii alocÄ atenČie pentru cele ÃŽntÃĸmplate ÃŽn Serbia. Cred cÄ romÃĸnii sunt ÃŽngrijoraČi cu privire la situaČia din Serbia Či ÃŽČi doresc ca totul sÄ se termine cu bine. Sunt sigurÄ de empatia romÃĸnilor, aČa cum Či noi am empatizat ÃŽn 1989. SÄ sperÄm cÄ nu se ajunge la vÄrsare de sÃĸnge.Â
- Care este opinia dumneavoastrÄ despre demisia prim-ministrului Milos Vucevic ÃŽn urma protestelor Či cum credeČi cÄ va afecta aceasta scena politicÄ Či socialÄ din Serbia?
MS: Demisia prim-ministrului, marioneta preČedintelui care Či-a asumat toate rolurile ÃŽn stat, nu rezolvÄ nimic. PreČedintele trebuie sÄ ÃŽnČeleagÄ cÄ puterea trebuie ÃŽmpÄrČitÄ Či cÄ deciziile lui nu le pot ÃŽnlocui pe cele ale tuturor oamenilor cu funcČie ÃŽn stat. StudenČii Či elevii sunt viitorul statului sÃĸrb, asupra cÄrora trebuie sÄ ÃŽČi aplece atenČia, nu cei care sunt ÃŽncurajaČi sÄ susČinÄ regimul preČedintelui prin acordarea unor voturi multiple. RemarcÄm cÄ toate acČiunile de protest, indiferent de numÄrul de persoane, s-au derulat fÄrÄ nicio problemÄ, ÃŽn mod paČnic, chiar Či fÄrÄ susČinerea unor autoritÄČi locale.
- Cum aČi observat schimbarea atitudinii publicului faČÄ de guvern Či instituČiile statului de la ÃŽnceputul protestelor pÃĸnÄ ÃŽn prezent?
MS: PÃĸnÄ la acest moment nu am observat vreo schimbare, cred cÄ actuala situaČie va mai dura Či sper ca totul sÄ se termine cu bine. Din pÄcate, instituČiile statului se abČin de la orice acČiune, iar procurorul general evitÄ sÄ se implice ÃŽn cele ce se petrec ÃŽn Serbia, apÄrÃĸnd astfel interesele preČedintelui.
- Ãn calitate de cadru didactic, cum abordaČi discuČiile despre proteste Či corupČie cu studenČii/elevii dumneavoastrÄ?
MS: La proteste participÄ ÃŽn mod paČnic, pe lÃĸngÄ studenČi, inclusiv elevii Čcolilor elementare Či cei de liceu. DacÄ apar elemente destabilizatoare, acestea sunt din partea infiltraČilor care nu ÃŽmpÄrtÄČesc aceleaČi idealuri cu protestatarii majoritari, ÃŽnsÄ nu este ÃŽncurajatÄ escaladarea situaČiilor. AtÃĸt eu, cÃĸt Či cÃĸČiva colegi de la unitatea de ÃŽnvÄČÄmÃĸnt la care lucrez, ÃŽi susČinem pe elevi. Profesorii care nu susČin protestele, nu le interzic elevilor sa participe la acestea, le dau libertatea de a alege.
- Ce impact credeČi cÄ vor avea aceste proteste asupra viitorului educaČiei Či al tineretului din Serbia?
MS: Cu siguranČÄ aceste proteste vor avea un impact major asupra tinerilor din Serbia. ConČtiinČa acestora este purÄ, nu pot fi ČantajaČi de aparatul de stat. Orgoliul sÃĸrbilor este unul foarte puternic, mai ales la tineri, crezÃĸnd cu ardoare ÃŽn ceea ce ÃŽČi propun sÄ obČinÄ, fÄrÄ a se lÄsa ÃŽnduplecaČi.Â
- Cum vedeČi rolul profesorilor Či al instituČiilor de ÃŽnvÄČÄmÃĸnt ÃŽn susČinerea sau medierea acestor miČcÄri sociale?
MS: Profesorii sunt cei care i-au instruit pe tinerii care gÃĸndesc astÄzi raČional, corect. Ceea ce se ÃŽntÃĸmplÄ ÃŽn Serbia reprezintÄ rezultatul trudei cadrelor didactice. AstÄzi, hotÄrÃĸrile studenČilor organizaČi ca o adevÄratÄ armatÄ se iau pe baza unor dezbateri comune, ÃŽn plen, acolo unde sunt ascultate pÄrerile tuturor, fÄrÄ a le permite politicienilor sÄ pÄtrundÄ ÃŽntre aceČtia.Â
- Din punctul dumneavoastrÄ de vedere, care ar fi principalele soluČii pentru detensionarea situaČiei Či recÃĸČtigÄrii ÃŽncrederii publicului?
MS: SoluČia este ca preČedintele Či conducerea ČÄrii sÄ ÃŽČi dea seama ce se ÃŽntÃĸmplÄ, sÄ punÄ âstopâ, sÄ caute Či sÄ identifice care sunt vinovaČii pentru ceea ce s-a ÃŽntÃĸmplat la Novi Sad. Un alt exemplu pentru care ar trebui sÄ ÃŽČi asume rÄspunderea este âevenimentulâ de la Jovanjica. Acolo a fost o plantaČie de canabis, descoperitÄ ÃŽn noiembrie 2019, ÃŽn apropiere de Belgrad, consideratÄ una dintre cele mai mari din Europa. Pe proprietatea respectivÄ au fost gÄsite aproximativ 65.000 de plante de canabis Či 649,4 kg de droguri procesate. Aleksandar Vulin, care a fost ministru ÃŽn acea perioadÄ, a venit ÃŽn vizitÄ, reacČia sa fiind ca Či cum acolo s-ar cultiva roČii sau ardei. Cazul a stÃĸrnit controverse ÃŽn Serbia, fiind asociat cu acuzaČii de corupČie Či implicarea unor oficiali de rang ÃŽnalt. Nimeni nu era atÃĸt de informat ÃŽncÃĸt sÄ cunoascÄ ce se ÃŽntÃĸmplÄ de fapt. Nu se mai poate continua aČa!
- ExistÄ un precedent ÃŽn istoria recentÄ a Serbiei care sÄ fie comparabil cu ceea ce se ÃŽntÃĸmplÄ acum? DacÄ da, ce lecČii ar putea fi ÃŽnvÄČate din acea experienČÄ?
MS: BineÃŽnČeles cÄ existÄ ceva asemÄnÄtor cu ce se ÃŽntÃĸmplÄ acum. Se aseamÄnÄ puČin cu perioada regimului lui Milosevic. CÃĸnd eram tÃĸnÄrÄ, am fost participantÄ la proteste, chiar Či ÃŽn Belgrad. PÃĸnÄ nu a picat regimul lui Milosevic, am participat constant la proteste. Dar ceea ce se ÃŽntÃĸmplÄ acum, ce avem noi ÃŽn Serbia, nici mÄcar cu Milosevic nu se aseamÄnÄ. Atunci era vorba de un criminal mare, acum sunt Či criminali Či corupČi pe deasupra, Či totul vine de sus. Totul vine de la preČedinte Či oamenii lui.
- Ãn cazul unor schimbÄri politice ca urmare a protestelor, ce direcČie credeČi cÄ va lua Serbia pe plan intern Či internaČional?
MS: Serbia ÃŽncearcÄ de mult timp sÄ devinÄ membrÄ a Uniunii Europene, iar ÃŽn aceastÄ situaČie, am primit multe donaČii din partea Uniunii Europene. Chiar dacÄ noi Čtim multe, nu Čtim de fapt totul. Nu am primit ajutor de la Rusia, niciun ajutor de la rÄsÄrit. Sper cÄ ÃŽn scurt timp vom reuČi sÄ scÄpÄm de toate aceste personaje care sunt acum la putere ÃŽn Serbia. Sper cÄ elevii Či studenČii vor deveni adulČi care vor putea sÄ spunÄ ce cred ei Či sÄ expunÄ adevÄrul. Spre exemplu, eu urmÄresc cÃĸteva pagini de Čtiri din Serbia, printre care N1, Olja Beckovic â o jurnalistÄ independentÄ care nu este promovatÄ pe o televiziune naČionalÄ, din pÄcate, dar se regÄseČte pe Internet. Emisiunea ei se numeČte âUtisak nedeljeâ, o emisiune excelentÄ pe care, din pÄcate, nu o urmÄreČte multÄ lume, pentru cÄ nu avem acces, nu existÄ libertatea presei. Dar este o emisiune care spune ce s-a ÃŽntÃĸmplat important ÃŽntr-o sÄptÄmÃĸnÄ. Este uimitor cum gÃĸndesc ei Či cum percep lucrurile reale. Ei Čtiu cÄ nu se schimbÄ nimic peste noapte, dar au ÃŽncredere cÄ lucrurile vor evolua. Ãntr-o ČarÄ democraticÄ, mai ales ÃŽn inima Europei, nu se poate funcČiona aČa. Noi nu suntem Afganistan, Rwanda, Congo sau Siria.