Protestele din Serbia: O perspectivă directă

by Cristian Florescu

În ultimele luni, Serbia a fost scena unor proteste masive, cetățenii ieșind ÃŽn strada pentru a-și exprima nemulțumirile față de guvern și diverse probleme sociale și politice. Revendicările manifestanților sunt diverse, iar reacțiile autorităților au stÃĸrnit controverse.
Pentru a ÃŽnțelege mai bine situația din teren, am stat de vorbă cu doamna Marioara Sfera (membru al Consiliului Național al Minorității Naționale RomÃĸne din Serbia). În interviul de mai jos, ne oferă o perspectivă directă asupra cauzelor protestelor, atmosferei din stradă și impactului asupra vieții de zi cu zi.

  • Cum ați descrie atmosfera actuală din Serbia, avÃĸnd ÃŽn vedere protestele recente?

Marioara Sfera: În Serbia se ÃŽntÃĸmplă lucruri la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Cetățenii se organizează masiv pentru a-și apăra drepturile și spun un “NU” categoric corupției dezvoltate, mai bine de un deceniu, de partidul politic aflat la putere, ÃŽn frunte cu președintele țării.

  • Care sunt principalele revendicări ale protestatarilor?

MS: Acțiunea de protest a escaladat după ce un grup restrÃĸns de studenți, de la Facultatea de Artă din Novi Sad, a ieșit ÃŽn stradă pentru a aduce un omagiu pentru viețile pierdute ÃŽn urma accidentului din noiembrie, petrecut la gara din localitate. Atunci, forțele de ordine au intervenit pentru a combate respectivul grup, evenimentul soldÃĸndu-se cu arestarea unora dintre participanții din rÃĸndurile studenților. Ulterior, pÃĸnă ÃŽn ziua de astăzi, au avut loc mobilizări la aproximativ optzeci de facultăți de pe ÃŽntreg teritoriul țării, prin care se revendică funcționarea justă a instituțiilor, scoaterea acestora de sub cupola corupției, publicarea documentațiilor ce stau la baza lucrărilor publice și atragerea răspunderii celor vinovați pentru cele ÃŽntÃĸmplate la Novi Sad.

  • Există membri ai comunității romÃĸnești care ÃŽmpărtășesc revendicările protestatarilor? Daca da, ÃŽn ce măsură se implică aceștia ÃŽn derularea acțiunilor specifice?

MS: Numeroși etnici romÃĸni, printre care și eu, sunt interesați de climatul ÃŽn care trăiesc. RămÃĸne la latitudinea fiecăruia participarea la acțiuni protestatare. Spre exemplu, elevii și unii profesori ai Liceului de Chimie și Medicină din VÃĸrșeț ies zilnic, la ora 11:52 (ora la care s-a ÃŽntÃĸmplat accidentul din Novi Sad), pentru a ține 15 minute de reculegere, ÃŽn curtea unității de ÃŽnvățămÃĸnt. Uneori, activității i se alătură și alți cetățeni. Din păcate, mass-media din Serbia nu difuzează astfel de inițiative.

  • Autoritățile sÃĸrbe au transmis, prin vreun mod, mesaje comunităților minoritare din Serbia cu privire la aceste proteste? Care este impactul?

MS: Autoritățile sÃĸrbe nu ÃŽČ™i canalizează atenția asupra minorităților din țara lor. Problemele minorităților sunt neglijate de către autoritățile din Serbia, iar acestea trebuie să găsească soluții pe cont propriu pentru a obține ceea ce ÃŽČ™i doresc. În concluzie, autoritățile sÃĸrbe tratează cu nepăsare comunitățile minoritare prezente pe teritoriul țării lor.   

  • Cum este reflectată situația ÃŽn mass-media sÃĸrbă? Există diferențe de percepție sau de interpretare față de ceea ce relatează media internațională?

MS: Mass-media din Serbia este controlată de susținătorii regimului aflat la putere, aceasta nu redă liber și veridic situația reală din țară. Chiar dacă, rareori, se dezbat ÃŽn presă problemele sociale din Serbia, adevărul este trunchiat, oamenii neavÃĸnd ocazia să ia contact cu situația de fapt din țară.  

  • Cum gestionează autoritățile statului acest val protestatar? Credeți că măsurile adoptate ajung la efectul scontat sau au rolul, dimpotrivă, de a ÃŽnrăutăți situația?

MS: Autoritățile sÃĸrbe nu acceptă realitatea situației din țară și au impresia că o pot manipula după bunul plac. Consider că acestea conduc statul ÃŽn direcția greșită, nu către rezolvarea problemelor cetățenilor. Mai mult, nu poți șantaja și eticheta ÃŽntr-un anumit fel protestatarii, iar după aceea să ÃŽi chemi la negocieri. Libertatea oamenilor este foarte importantă, cetățenii unei țări nu trebuie să fie supuși, ceea ce se ÃŽntÃĸmplă ÃŽn Serbia de mai bine de 10 ani, de cÃĸnd puterea a fost dată unui singur om.

  • Cum anticipați că se vor desfășura lucrurile ÃŽn continuare? Credeți că recenta demisie a premierului sÃĸrb va contribui la detensionarea situației?

MS: Nu cred că demisia prim-ministrului va atenua nemulțumirea oamenilor, această măsură fiind agreată de președinte doar ca să cÃĸștige timp. Acesta din urmă trebuie, ÃŽn primul rÃĸnd, să reprezinte interesele cetățenilor, nu doar pe cele ale partidului din care face parte. Cu privire la răgazul de timp pe care președintele ÃŽncearcă să-l dobÃĸndească, mă tem ca lucrurile să nu degenereze și să se ajungă la vărsare de sÃĸnge din partea protestatarilor.  

  • ȚinÃĸnd cont de reținerea și expulzarea cetățeanului romÃĸn la finalul lunii trecute (ÃŽn contextul protestelor), se simt romÃĸnii din Serbia mai vulnerabili?

MS: RomÃĸnii din Serbia sunt lăsați ÃŽn voia sorții, a lui Dumnezeu, nu sunt protejați de autoritățile sÃĸrbe ÃŽn niciun fel. Personal, nu reproșez nimic RomÃĸniei, nu văd ce ar putea face RomÃĸnia ÃŽn plus pentru etnicii din Serbia. Noi primim burse din partea RomÃĸniei, locuri de studii la facultățile romÃĸnești, avem ambasada și consulatele la care ne putem adresa. Eu sunt cetăÅŖean al Serbiei, iubesc Serbia, dar și RomÃĸnia. 

  • Puteți să ne vorbiți puțin despre pozițiile luate de principalele organizații de romÃĸni din Serbia ÃŽn raport cu protestele? Simțiți că s-a schimbat ceva ÃŽn relația cu reprezentanții statului sÃĸrb, prezenți ÃŽn instituțiile cu care romÃĸnii interacționează?

MS: Organizațiile de romÃĸni din Serbia nu exprimă atitudini colective certe față de proteste. Etnicii romÃĸni aleg să ÃŽČ™i exprime susținerea sau dezacordul cu privire la ceea ce se ÃŽntÃĸmplă ÃŽn Serbia ÃŽn mod individual, nu colectiv. Mai mult, singurul canal de informare al romÃĸnilor este cel on-line, pe seama rețelelor de socializare. Presa nu redă adevărul, la televizor se difuzează diverse festivaluri, inițiative ale organizațiilor de femei, nu despre instabilitatea socială din Serbia.

  • În actualul context de instabilitate, comunitatea romÃĸnească din Serbia, cea din care faceți și dumneavoastră parte, a primit sprijin sau consiliere de orice fel din partea reprezentanților unor instituții din RomÃĸnia?

MS: Nu sunt ÃŽn măsură să apreciez acest lucru, ÃŽnsă sunt de părere că, dacă s-a primit vreun ajutor, acesta a fost individual, nu comun. Personal, consider un real sprijin și prilejul acordării acestui interviu, pentru că rareori comunitatea de romÃĸni din Serbia ajunge să fie mediatizată de presa romÃĸnească. În ceea ce privește ajutorul Departamentului pentru RomÃĸnii de Pretutindeni, eu nu l-am sesizat, nu am avut prilejul să primesc vreun sprijin din partea acestei instituții.

  • Considerați că protestele din Serbia ar putea influența statutul și drepturile minorităților, inclusiv ale romÃĸnilor?

MS: Statutul și drepturile cetățeanului sÃĸrb trebuie schimbate radical, indiferent că este etnic străin sau nu. Acesta este unul dintre motivele pentru care se protestează ÃŽn Serbia, alături de cele ce țin de abolirea corupției și de atragerea răspunderii vinovaților pentru tot ce se ÃŽntÃĸmplă greșit ÃŽn țară. De menționat este că și cei care se abțin, care nu sunt vocali, pot fi implicați ÃŽn situația de instabilitate din Serbia.

  • Cum v-au influențat, ÃŽn plan personal, evenimentele recente și care sunt speranțele dumneavoastră pentru viitorul comunității romÃĸnești din Serbia?

MS: Un om normal nu poate rămÃĸne indiferent la ceea ce li se ÃŽntÃĸmplă copiilor, elevilor, studenților din Serbia. Lumea parcă se trezește dintr-un vis, este de necrezut ce tineret realist este ÃŽn țară, care cunoaște foarte bine situația reală și care nu poate fi cumpărat cu facilități ca să ÃŽnceteze protestele.

  • Credeți că protestele ar putea duce la o ÃŽmbunătățire a situației minorităților?

MS: Consider că cele ÃŽntÃĸmplate ÃŽn Serbia vor conduce la ÃŽmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor. În Voivodina sunt prezente 23 de minorități, care trăiesc ÃŽn armonie. Prin ceea ce promovează, președintele țării ÃŽncearcă să creeze divergențe ÃŽntre comunitățile minoritare, ÃŽnsă măsurile lui vin să ÃŽi unească și mai mult pe oameni. Voivodina nu se va dezice de Serbia, iar oamenii vor trăi uniți, indiferent de minoritatea din care fac parte.

  • Ce mesaj aveți pentru romÃĸnii din RomÃĸnia care privesc cu ÃŽngrijorare aceste evenimente de la distanță?

MS: La fel cum ÃŽn anul 1989 sÃĸrbii și, ÃŽn special, etnicii romÃĸni urmăreau cu interes evenimentele petrecute ÃŽn RomÃĸnia, sunt sigură că și acum romÃĸnii alocă atenție pentru cele ÃŽntÃĸmplate ÃŽn Serbia. Cred că romÃĸnii sunt ÃŽngrijorați cu privire la situația din Serbia și ÃŽČ™i doresc ca totul să se termine cu bine. Sunt sigură de empatia romÃĸnilor, așa cum și noi am empatizat ÃŽn 1989. Să sperăm că nu se ajunge la vărsare de sÃĸnge. 

  • Care este opinia dumneavoastră despre demisia prim-ministrului Milos Vucevic ÃŽn urma protestelor și cum credeți că va afecta aceasta scena politică și socială din Serbia?

MS: Demisia prim-ministrului, marioneta președintelui care și-a asumat toate rolurile ÃŽn stat, nu rezolvă nimic. Președintele trebuie să ÃŽnțeleagă că puterea trebuie ÃŽmpărțită și că deciziile lui nu le pot ÃŽnlocui pe cele ale tuturor oamenilor cu funcție ÃŽn stat. Studenții și elevii sunt viitorul statului sÃĸrb, asupra cărora trebuie să ÃŽČ™i aplece atenția, nu cei care sunt ÃŽncurajați să susțină regimul președintelui prin acordarea unor voturi multiple. Remarcăm că toate acțiunile de protest, indiferent de numărul de persoane, s-au derulat fără nicio problemă, ÃŽn mod pașnic, chiar și fără susținerea unor autorități locale.

  • Cum ați observat schimbarea atitudinii publicului față de guvern și instituțiile statului de la ÃŽnceputul protestelor pÃĸnă ÃŽn prezent?

MS: PÃĸnă la acest moment nu am observat vreo schimbare, cred că actuala situație va mai dura și sper ca totul să se termine cu bine. Din păcate, instituțiile statului se abțin de la orice acțiune, iar procurorul general evită să se implice ÃŽn cele ce se petrec ÃŽn Serbia, apărÃĸnd astfel interesele președintelui.

  • În calitate de cadru didactic, cum abordați discuțiile despre proteste și corupție cu studenții/elevii dumneavoastră?

MS: La proteste participă ÃŽn mod pașnic, pe lÃĸngă studenți, inclusiv elevii școlilor elementare și cei de liceu. Dacă apar elemente destabilizatoare, acestea sunt din partea infiltraților care nu ÃŽmpărtășesc aceleași idealuri cu protestatarii majoritari, ÃŽnsă nu este ÃŽncurajată escaladarea situațiilor. AtÃĸt eu, cÃĸt și cÃĸțiva colegi de la unitatea de ÃŽnvățămÃĸnt la care lucrez, ÃŽi susținem pe elevi. Profesorii care nu susțin protestele, nu le interzic elevilor sa participe la acestea, le dau libertatea de a alege.

  • Ce impact credeți că vor avea aceste proteste asupra viitorului educației și al tineretului din Serbia?

MS: Cu siguranță aceste proteste vor avea un impact major asupra tinerilor din Serbia. Conștiința acestora este pură, nu pot fi șantajați de aparatul de stat. Orgoliul sÃĸrbilor este unul foarte puternic, mai ales la tineri, crezÃĸnd cu ardoare ÃŽn ceea ce ÃŽČ™i propun să obțină, fără a se lăsa ÃŽnduplecați. 

  • Cum vedeți rolul profesorilor și al instituțiilor de ÃŽnvățămÃĸnt ÃŽn susținerea sau medierea acestor mișcări sociale?

MS: Profesorii sunt cei care i-au instruit pe tinerii care gÃĸndesc astăzi rațional, corect. Ceea ce se ÃŽntÃĸmplă ÃŽn Serbia reprezintă rezultatul trudei cadrelor didactice. Astăzi, hotărÃĸrile studenților organizați ca o adevărată armată se iau pe baza unor dezbateri comune, ÃŽn plen, acolo unde sunt ascultate părerile tuturor, fără a le permite politicienilor să pătrundă ÃŽntre aceștia. 

  • Din punctul dumneavoastră de vedere, care ar fi principalele soluții pentru detensionarea situației și recÃĸștigării ÃŽncrederii publicului?

MS: Soluția este ca președintele și conducerea țării să ÃŽČ™i dea seama ce se ÃŽntÃĸmplă, să pună ”stop”, să caute și să identifice care sunt vinovații pentru ceea ce s-a ÃŽntÃĸmplat la Novi Sad. Un alt exemplu pentru care ar trebui să ÃŽČ™i asume răspunderea este “evenimentul” de la Jovanjica. Acolo a fost o plantație de canabis, descoperită ÃŽn noiembrie 2019, ÃŽn apropiere de Belgrad, considerată una dintre cele mai mari din Europa. Pe proprietatea respectivă au fost găsite aproximativ 65.000 de plante de canabis și 649,4 kg de droguri procesate. Aleksandar Vulin, care a fost ministru ÃŽn acea perioadă, a venit ÃŽn vizită, reacția sa fiind ca și cum acolo s-ar cultiva roșii sau ardei. Cazul a stÃĸrnit controverse ÃŽn Serbia, fiind asociat cu acuzații de corupție și implicarea unor oficiali de rang ÃŽnalt. Nimeni nu era atÃĸt de informat ÃŽncÃĸt să cunoască ce se ÃŽntÃĸmplă de fapt. Nu se mai poate continua așa!

  • Există un precedent ÃŽn istoria recentă a Serbiei care să fie comparabil cu ceea ce se ÃŽntÃĸmplă acum? Dacă da, ce lecții ar putea fi ÃŽnvățate din acea experiență?

MS: BineÃŽnțeles că există ceva asemănător cu ce se ÃŽntÃĸmplă acum. Se aseamănă puțin cu perioada regimului lui Milosevic. CÃĸnd eram tÃĸnără, am fost participantă la proteste, chiar și ÃŽn Belgrad. PÃĸnă nu a picat regimul lui Milosevic, am participat constant la proteste. Dar ceea ce se ÃŽntÃĸmplă acum, ce avem noi ÃŽn Serbia, nici măcar cu Milosevic nu se aseamănă. Atunci era vorba de un criminal mare, acum sunt și criminali și corupți pe deasupra, și totul vine de sus. Totul vine de la președinte și oamenii lui.

  • În cazul unor schimbări politice ca urmare a protestelor, ce direcție credeți că va lua Serbia pe plan intern și internațional?

MS: Serbia ÃŽncearcă de mult timp să devină membră a Uniunii Europene, iar ÃŽn această situație, am primit multe donații din partea Uniunii Europene. Chiar dacă noi știm multe, nu știm de fapt totul. Nu am primit ajutor de la Rusia, niciun ajutor de la răsărit. Sper că ÃŽn scurt timp vom reuși să scăpăm de toate aceste personaje care sunt acum la putere ÃŽn Serbia. Sper că elevii și studenții vor deveni adulți care vor putea să spună ce cred ei și să expună adevărul. Spre exemplu, eu urmăresc cÃĸteva pagini de știri din Serbia, printre care N1, Olja Beckovic – o jurnalistă independentă care nu este promovată pe o televiziune națională, din păcate, dar se regăsește pe Internet. Emisiunea ei se numește ”Utisak nedelje”, o emisiune excelentă pe care, din păcate, nu o urmărește multă lume, pentru că nu avem acces, nu există libertatea presei. Dar este o emisiune care spune ce s-a ÃŽntÃĸmplat important ÃŽntr-o săptămÃĸnă. Este uimitor cum gÃĸndesc ei și cum percep lucrurile reale. Ei știu că nu se schimbă nimic peste noapte, dar au ÃŽncredere că lucrurile vor evolua. Într-o țară democratică, mai ales ÃŽn inima Europei, nu se poate funcționa așa. Noi nu suntem Afganistan, Rwanda, Congo sau Siria.

0 comment
7

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More