Răspunsul la presiunile Vestului trebuie să fie o politică comună a Serbiei și Republicii Srpska

by Cristian Florescu

Potrivit EVZ.RO, Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat că răspunsul comun al Serbiei și Republicii Srpska la presiunile împotriva poporului sârb din Kosovo și Bosnia și Herțegovina (BiH) trebuie să fie unitatea poporului sârb, iar răspunsul la toate provocările ar trebuie să fie unificarea Serbiei și Republicii Srpska.

„Consider că a venit momentul să spunem lumii și nouă că obiectivul nostru pentru următoarele decenii este unificarea sârbilor. Nu sunt omul care să renunțe ușor. Bineînțeles, contextul internațional este important, dar dacă acum s-ar organiza un referendum în Republica Srpska despre anexarea la Serbia, ați vedea o prezență masivă și un sprijin masiv. Aceasta este voința sârbilor, pe care factorul internațional nu o respectă” – a subliniat Dodik, adăugând că Occidentul nu respectă niciun acord și a dat exemplul Acordului de Pace de la Dayton, care a început să fie încălcat încă din 1998 prin centralizarea BiH. „Acesta este motivul pentru care nu mai există entuziasm pentru aderarea la UE” – a declarat Dodik.

Referindu-se la faptul că BiH a primit statul de stat candidat la UE, Dodik a apreciat că Republica Srpska nu primește nimic, ci doar presiuni mai mari. „Mereu ne-au spus că atunci când se primește statutul de stat candidat var fi rezolvate problemele cu Înaltul Reprezentant al comunității internaționale și cu judecătorii străini din Curtea Constituțională a BiH, dar totul a rămas ca un mecanism de presiune și astfel se încalcă standardele europene, deoarece UE nu primește state sub protectorat” – a declarat Dodik.

Referindu-se la relațiile dintre Banja Luka și Belgrad, Dodik a declarat că are o relație excelentă cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, că acesta niciodată nu a făcut presiuni asupra Republicii Srpska. Dodik a declarat că sprijină hotărârea Serbiei de a solicita prezența forțelor sârbești de securitate în Kosovo, indiferent de împotrivirea comunității internaționale.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More