Refuzul lui Zelenski de a-l primi pe preşedintele Germaniei provoacă nemulțumire la Berlin

by Cristian Florescu

Mai mulţi politicieni din coaliţia guvernamentală de la Berlin şi-au exprimat iritarea după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat vizita omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, relatează DIGI24.RO

Refuzul lui Zelenski de a-l invita pe Steinmeier “este mai mult decât supărător”, a apreciat Nils Schmid, expert în politică externă al Partidului Social Democrat (SPD), formaţiunea cancelarului Scholz. “Suntem ţări aliate şi ar fi fost un semn bun dacă Steinmeier ar fi mers la Kiev împreună cu alţi şefi de stat”, a declarat el postului de radio Deutschalndfunk, apreciind că decizia părţii ucrainene este “complet de neînţeles” pentru mulţi germani.

Wolfgang Kubicki, numărul 2 în Partidul Liber Democrat (FDP) din coaliţia guvernamentală tripartită, a declarat că episodul ar putea afecta şi decizia lui Scholz de a face o vizită la Kiev. “Nu îmi pot imagina că un cancelar al unui guvern din care face parte şi FDP ar merge într-o ţară care l-a declarat indezirabil pe şeful statului nostru”, a spus el.

Scholz este aşteptat în Ucraina pentru “decizii practice” privind livrarea de armament greu, care să permită Ucrainei să reziste ofensivei ruse, a comunicat miercuri un consilier al lui Zelenski, mai scriu sursele citate. Oleksii Arestovici a precizat că soarta oraşului Mariupol şi a populaţiei din estul ţării “depinde de armele germane pe care le putem obţine”, dar care nu au sosit.

Oficialul de la Kiev a remarcat totuşi că Berlinul şi-a schimbat poziţia, de la refuzul iniţial la dialogul privind furnizarea de armament greu.

Germania a trimis deja Ucrainei arme defensive, însă Scholz este presat în ultimele zile, chiar în cadrul majorităţii guvernamentale – inclusiv de către miniştrii ecologişti de la externe şi mediu – să aprobe livrarea de armament ofensiv, în special blindate.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More