Republica Moldova se zbate în capcana gazelor rusești

by Cristian Florescu

Potrivit STIRIPESURSE.RO, Inflaţia din Republica Moldova acce­lerează spre 35%, în timp ce econo­mia dă semne de paralizie. Opoziţia, în frunte cu un partid prorus, ia cu asalt capitala Chişinău într-o serie de proteste antiguvernamentale şi contra factu­rilor uriaşe la energie, scrie Mediafax.

PIB-ul Republicii Moldova s-a compri­mat cu 1,3% în al doilea trimestru, faţă de de primul, când a scăzut cu peste 6%. Rata de inflaţie anualizată a accelerat de la 33,6% în iulie la 34,3% în august.

În timp ce riscul de recesiune însoţită de inflaţie puternică este mare în tot restul Europei, în ţara cu nici 3 milioane de locui­tori acest pericol devine o realitate brutală.

Criza costului vieţii este un efect al răz­boiului economic dintre Rusia şi Occident sim­­ţit de toţi europeni, dar în Moldova este mult amplificat. Acesta este rezultatul multi­ple­lor vulnerabilităţi din economie, iar slăbi­ciu­nile pot fi folosite uşor ca leviere politice.

Inflaţia este alimentată în principal de creş­terea preţurilor electricităţii şi gazelor, însă mâncarea se scumpeşte încă de anul tre­cut, când preţurile gazelor naturale nu repre­zentau un şoc puternic pentru economii, adică înainte de invazia rusă din Ucraina.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More