Rezultatele alegerilor din Serbia sunt în centrul atenției Parlamentului European, fiind contestate de mii de persoane

by Cristian Florescu

Liderul opoziției, Marinika Tepici, a anunțat că Parlamentul European va discuta situația alegerilor din Serbia din anul trecut. Această veste a fost comunicată în timpul unei adunări la care au participat mii de manifestanți, care s-au strâns din nou în Belgrad pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor din luna decembrie.

În Belgrad, mii de susținători ai opoziției au reiterat cererea de anulare a alegerilor locale și generale din anul trecut. La acea vreme, Partidul Progresist Sârb a câștigat scrutinul, dar liderii opoziției au acuzat că acesta a beneficiat de un tratament favorabil din partea mass-media și de influența președintelui Aleksandar Vučić. În plus, opoziția susține că partidul ar fi efectuat achiziții de voturi.

Ana Mihaljčić, jurnalist, relatează că acesta este primul protest desfășurat după perioada de sărbători de Crăciun și Anul Nou. Deputatul Marinika Tepić a luat cuvântul în fața sediului partidului “Serbia împotriva violenței,” unde a menționat că se află în greva foamei ca protest față de neacceptarea rezultatelor alegerilor. Motivul pentru aceste proteste, conform organizatorilor, este legat de acuzații de fraudă electorală și alte nereguli, iar principala cerință a opoziției este anularea alegerilor la toate nivelele.

Marinika Tepić, membră a partidului “Serbia Împotriva Violenței,” a declarat: “În afară de faptul că mă bucură prezența voastră la protest, ceea ce mi-a readus zâmbetul pe buze este faptul că protestele noastre au fost validate. Ieri, am primit o veste extraordinară din Europa, din familia noastră europeană, și anume că mâine, în Parlamentul European, va începe dezbaterea cu privire la alegerile fraudate din Serbia.”

Președintele Vučić a respins acuzațiile, catalogându-le drept minciuni propagate de către opoziție și acuzând organizatorii protestelor că încearcă să destabilizeze situația.

Parlamentul European a inclus ”situaţia din Serbia în urma alegerilor” pe agenda dezbaterilor de miercuri.

0 comment
1

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More