România, la coada clasamentului

by Cristian Florescu

Potrivit ECONOMEDIA.RO, România se află la coada clasamentului (locul 28 din 34) în topul celor mai atractive state pentru companiile private din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), reiese din analiza EMEA Entrepreneurial & Private Business Heatmap, realizată de reţeaua PwC.

Clasamentul este realizat pe baza scorurile obţinute în funcţie de 37 de parametri din şapte categorii diferite, respectiv macroeconomie, mediu de afaceri, cadrul fiscal şi de reglementare, ESG, sănătate publică, educaţie/competenţe/talente şi tehnologie şi infrastructură.

În comparație cu ţările din Europa Centrală şi de Est, România mai are multe de îmbunătăţit atât în privinţa volumului de investiţii, cât şi a sectoarelor către care se îndreaptă acestea.

România obţine cel mai bun scor la capitolul cadru fiscal şi de reglementare care ia în considerare nivelul principalelor trei taxe şi la care ocupă primul loc între cele 34 de ţări analizate. Următoarea categorie unde România punctează sus este macroeconomie, unde ocupă locul 8, în timp ce la restul categoriilor se situează în partea de jos a clasamentului, astfel: politicile sociale, de guvernanţă şi mediu (ESG) – locul 24, mediul de afaceri – locul 26, tehnologie şi infrastructură – locul 30, competenţe şi talente – locul 32 şi sănătate publică – locul 34, ultimul loc.

Aceste poziţii plasează România în a treia categorie a analizei, a statelor curs de dezvoltare, înainte de Polonia, dar după Lituania, Portugalia, Italia, Cehia, Slovenia, Rusia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi Letonia.

Printre punctele forte ale României ca destinaţie de afaceri, potrivit analizei, se numără: are una dintre cele mai rapide creşteri economice: având în vedere avansul din 2021, este preconizată o accelerare a creşterii PIB, indicator care o plasează între cele cinci economii cu cea mai rapidă creştere, emisiile de CO2 pe cap de locuitor din România se numără printre cele mai scăzute cinci dintre cele 34 de ţări, faptul că 68,3% din populaţia României se află la vârsta activă, al doilea procent dintre teritoriile analizate.

Provocările pe care le întâmpină companiile private pe piaţa românească sunt rata inflaţiei-record, care plasează România printre ţările cu cele mai mari rate ale inflaţiei dintre cele 34 de ţări analizate, are una dintre cele mai mici rate ale venitului naţional brut pe cap de locuitor de pe Heatmap, de 12.620 de dolari, realizează cele mai mici cheltuieli pentru sănătatea publică şi are printre rezultatele cele mai slabe în acest domeniu comparativ cu alte state din analiză, decalajul dintre femei şi bărbaţi în România este unul dintre cele mai mari dintre toate statele analizate.

De asemenea, un alt punct minus este că România alocă 3,1% din PIB pentru educaţie, având printre cele mai mici cheltuieli pentru acest domeniu dintre toate statele analizate şi unul dintre cele mai scăzute niveluri de educaţie la nivel terţiar, iar scorurile privind utilizarea internetului şi accesul la internet în bandă largă sunt scăzute pentru România în comparaţie cu majoritatea celorlalte ţări.

În prima categorie, a statelor lider din punctul de vedere al atractivităţii se află Elveţia, Norvegia, Marea Britanie, Germania şi Suedia, iar în a doua, a statelor avansate, sunt Franţa, Danemarca, Finlanda, Spania, Luxemburg, Olanda, Estonia, Irlanda, Austria, Malta şi Belgia.

Ultima categorie, cea a statelor emergente, reuneşte state precum Croaţia, Kenya, Africa de Sud, Grecia şi Nigeria.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More