Mii de cetățeni din Serbia s-au reunit pentru a exprima nemulțumirea față de modul în care au fost organizate alegerile recente și împotriva președintelui Vucic.
Marți, mii de susținători ai opoziției s-au adunat în mod pașnic în capitala Serbiei, Belgrad, pentru a manifesta împotriva guvernului și pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor de luna trecută, care au fost calificate de observatorii internaționali drept nedrepte.
Partidul populist aflat la putere, Partidul Progresist Sârb (SNS), a obținut 46,72% din voturi în alegerile parlamentare și locale anticipate. Cu toate acestea, o delegație internațională de observatori a susținut că SNS a obținut un avantaj inechitabil prin intermediul unui tratament preferențial acordat de mass-media, influenței președintelui Aleksandar Vucic și neregulilor la vot, cum ar fi cumpărarea de voturi. Vucic și susținătorii săi susțin că alegerile au fost corecte.
Protestul a avut loc și în memoria lui Oliver Ivanovic, un politician sârb moderat din Kosovo, a cărui asasinare a fost comemorată în aceeași zi. Ivanovic a fost împușcat în fața sediului partidului său în 2018, în orașul Mitrovica din Kosovo, o zonă divizată etnic, cu majoritate sârbă, în Kosovo, care, în ciuda majorității albaneze, a declarat independența față de Belgrad în 2008.
Investigația privind moartea lui Ivanovic este încă în curs de desfășurare atât în Serbia, cât și în Kosovo. Într-un discurs adresat adunării, Marinika Tepic, un lider al alianței de centru-dreapta “Serbia Împotriva Violenței” (SPN), care s-a clasat pe locul al doilea, a subliniat că opoziția rămâne hotărâtă să conteste rezultatele alegerilor.
“E întreaga lume conștientă că l-am prins pe el (Vucic) în flagrant… pe acela care nu ar îndrăzni să se prezinte în fața propriului său popor”, a declarat Tepic, care a intrat în greva foamei timp de două săptămâni luna trecută pentru a contesta rezultatele votului.
Opoziția solicită anularea alegerilor din Belgrad, care s-au încheiat fără un rezultat clar și sunt considerate de mulți că au fost afectate de fraudă.
Luni, Milos Vucevic, liderul SNS, a afirmat că alegerile din Belgrad ar putea fi repetate dacă nu se reușește formarea unei coaliții și asigurarea unei majorități în consiliul orașului. Cu o populație de 1,4 milioane de locuitori, Belgrad reprezintă aproximativ un sfert din electoratul Serbiei, iar primarul său este considerat unul dintre cei mai influenți oficiali din această țară din Balcani.
Serbia este candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar înainte de a se alătura acestui bloc, trebuie să efectueze reforme în sistemul judiciar, să asigure statul de drept și libertatea presei, să combată corupția și crima organizată.
Totodată, este necesar să îmbunătățească relațiile cu Kosovo și să-și alinieze politicile externe cu cele ale Uniunii Europene, inclusiv să impună sancțiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.