Serbia acuză Kosovo

by Cristian Florescu

Kosovo a făcut recent un anunț că nu va mai permite intrarea în țară a bunurilor și vehiculelor din Serbia, în urma presupusei răpiri a trei polițiști kosovari de către forțele de securitate sârbe. Incidentul ar fi avut loc în nordul Kosovo, după cum a declarat guvernul kosovar. Ca răspuns, președintele sârb Aleksandar Vucici l-a acuzat pe Albin Kurti că a încercat să incite la un război și s-a asigurat că Serbia va lua toate măsurile necesare pentru a preveni orice conflicte.

În aprilie, au avut loc proteste în rândul minorității etnice sârbe din Kosovo din cauza instalării primarilor care erau aliați cu Pristina, în urma alegerilor locale din zonele de nord, care fuseseră boicotate pe scară largă.

Recent, au existat tensiuni între Serbia și Kosovo din cauza arestării a trei polițiști kosovari de către Serbia. S-a raportat că aceștia erau în uniformă militară și echipați cu arme automate, GPS, hărți și alte echipamente în timp ce se aflau pe teritoriul sârb. Potrivit lui Petar Petkovic, șeful agenției sârbe pentru Kosovo, arestarea a avut loc miercuri, la ora 12:38, în satul Gnjilica, care se află la aproximativ 6 km de un post de frontieră cu Kosovo.

Guvernul de la Pristina a declarat că polițiștii ar fi fost „răpiți” pe teritoriul kosovar și i-au identificat ca membri ai unei unități de supraveghere a frontierei. Se pare că aceștia au dispărut după ce au raportat o incursiune a unor bărbați mascați și înarmați în apropiere de Leposavic, în nordul țării. Prim-ministrul guvernului kosovar, Albin Kurti, a acuzat Serbia că i-a răpit pe poliţişti, posibil ca „un act de răzbunare” după arestarea presupusului lider al unui grup paramilitar sârb marţi. În urma acestui incident, Kosovo a restricționat intrarea în țară a vehiculelor cu numere de înmatriculare sârbe, conform purtătorului de cuvânt al guvernului, Perparim Kryeziu.

În cadrul unui interviu, Vucici a fost întrebat despre situația actuală și dacă pacea va continua. El și-a exprimat îngrijorarea că linia roșie nu a fost încă traversată și ar putea fi o provocare să revină la o stare de normalitate. Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au escaladat din cauza alegerii recente a primarilor etnici albanezi în patru regiuni cu majoritate sârbă din Kosovo, care au fost boicotate de sârbii kosovari.

Miercuri seara, Josep Borrell, șeful diplomației UE, i-a cerut amabil lui Albin Kurti să ia în considerare luarea de măsuri pentru o detensionare, întrucât și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele consecințe politice negative care ar putea apărea dacă acest lucru nu se face.

0 comment
1

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More