Serbia nu este cea mai gravă problemă a Balcanilor de Vest, ci Bosnia Herțegovina deține acest titlu

by Cristian Florescu

Emisarul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a declarat la Zagreb că Serbia nu este cea mai mare problemă în Balcanii de Vest și a amintit că la Adunarea Generală ONU, Serbia a condamnat „invazia Rusiei în Ucraina”, ceea ce a fost o „schimbare seismică” în politica Belgradului, potrivit Rador, relatează G4Media

Escobar a amintit că SUA și Serbia au 140 de relații diplomatice, că Belgradul „în tot acest timp a fost partener apropiat” al Washingtonului, de exemplu în cele două Războaie Mondiale. „Acum trebuie să vedem cum putem atrage Serbia în rândul statelor democratice, printre care a fost și unde trebuie să fie” – a declarat Escobar, adăugând că „viitoarele generații din Serbia” se vor îndrepta spre Europa pentru că vor „vota cu picioarele”, respectiv vor emigra în Occidentul Europei și SUA, nu în Rusia și China. Escobar a declarat că „nu crede că este posibil ca situația din Ucraina să se extindă în vecinătatea Croației, deoarece tocmai criza din Ucraina a făcut ca Europa să se concentreze pe situația din vecinătatea apropiată”.

„Războiul din Ucraina a făcut ca statele candidate la Uniunea Europeană să-și exprime pro-activ solidaritatea cu valorile occidentale” – a declarat Escobar.

Referindu-se la Bosnia și Herțegovina (BiH), Escobar a spus că BiH reprezintă cea mai mare provocare în Balcanii de Vest, că BiH nu are probleme etnice, ci problemele de corupție reprezintă cea mai mare provocare în BiH, țară în care „promisiunile Occidentului au fost cel mai puțin îndeplinite”.

Pentru Escobar este important ca BiH să aibă o putere funcțională, care să lupte cu corupția, să atragă investiții, să creeze condiții bune pentru tineri. „Noi îi vom încuraja, dar este responsabilitatea lor să găsească soluții” – a declarat Escobar.

Despre Croația, Escobar a spus că este „mereu aici” în relațiile cu SUA, fie că a fost vorba de diversificarea surselor de energie, fie că e vorba de ajutorul acordat refugiaților ucraineni, „ceea ce nu se poate spune de toți aliații SUA”. „Croația este un exemplu excelent pentru o politică energetică inteligentă, Consider că și alte state ar trebui să-i urmeze exemplul” – a declarat Escobar, dând exemplul terminalului pentru gaze naturale lichefiate pe care Croația l-a construit înainte de izbucnirea crizei energetice.

 

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More