Sponsorizarea – facilități fiscale pentru încurajarea acestui demers

by Redacția

La data de 31.12.2024 are loc închiderea exercițiului financiar a celor mai multe entități economice din România, ocazie cu care reprezentanții acestora iau la cunoștință despre performanțele atinse de companiile pe care le conduc, înregistrate în ultimul an fiscal. Tot la aceeași dată are loc și inventarierea patrimoniului, atât în ceea ce privește elementele de activ, cât și cele ce reprezintă sursele acestora de finanțare, respectiv pasivele firmei. Astfel, pot fi analizate disponibilitățile entității, rentabilitatea, profitabilitatea, dar și elementele de datorii, iar, pe baza informației economice cu privire la acestea, managerii își pot fundamenta deciziile viitoare de alocare a fondurilor.

În vederea acordării de sprijin pentru o anumită cauză ori din dorința implicării în viața socială a comunității în care își derulează activitatea, numeroase companii aleg să directeze surplusul de beneficiu economic prin realizarea de sponsorizări. Aceste acte nu sunt limitate în funcție de rezultatele firmei sau de cadrul legislativ, volumul sponsorizărilor fiind decis de către manageri, în concordanță cu disponibilitățile companiei.

Încurajarea antreprenorilor de a apela la astfel de gesturi vine și din partea statului, care acordă posibilitatea deducerii din impozitul pe profit datorat de persoanele juridice, înregistrate în acest sens, a sumelor oferite ca sponsorizare către o serie de entități, în anumite limite. Astfel, sponsorul beneficiază de facilitatea de a-și reduce povara fiscală privind impozitul pe profit cu 20% din acesta, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri, dacă sprijină un organism economic înregistrat în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, gestionat de către ANAF.

Concret, o societate comercială plătitoare de impozit pe profit în România, poate deduce cheltuielile ocazionate privind sponsorizarea direct din impozitul pe profit, prin parcurgerea următorilor pași:

  • întocmirea unui contract de sponsorizare, care să cuprindă datele de identificare a ambelor părți (sponsor și beneficiar), obiectul contractului, valoarea acestuia (în situația în care sponsorizarea se realizează în natură, se va înscrie valoarea bunurilor/serviciilor acordate), termenul  și modalitatea de plată a sponsorizării, obligațiile și răspunderile părților, litigii, precum și alte clauze, în funcție de înțelegerea dintre părți; 
  • verificarea înscrierii beneficiarului în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale;
  • calculul sumei aferente celor 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri.

Activitatea de sponsorizare este legiferată în România prin Legea nr. 32/1994 din 25 mai 1994, cu modificările și completările ulterioare, cadru care definește sponsorizarea ca fiind “activitatea care se desfășoară pe baza unui contract încheiat între sponsor și beneficiar, care consimt asupra mijloacelor financiare și a bunurilor materiale care se acordă ca sprijin, precum și asupra duratei sponsorizării”. Aspectele de ordin fiscal, referitoare la deducerea sponsorizării din impozitul pe profit, sunt prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Tot în sensul sprijinului acordat unor entități/unități de cult pentru care se acordă deduceri fiscale de către persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit în România, se regăsește și varianta redirecționării unei părți din impozitul datorat și achitat către stat, după data închiderii exercițiului financiar, dar nu mai târziu de termenul legal de depunere a declarației anuale de impozit pe profit. Astfel, contribuabilii care doresc să realizeze acest lucru trebuie să înainteze organului fiscal teritorial formularul 177-“Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit” până la data depunerii formularului 101-“Declarație privind impozitul pe profit” și să își achite integral obligațiile către stat, în ceea ce privește impozitul pe profit.

Limitele redirecționării sunt identice cu cele ale sponsorizării (20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri). În cazul redirecționării unei părți din impozitul pe profit, contribuabilul care solicită acest lucru trebuie să ia în considerare deducerile aferente sponsorizărilor efectuate pe parcursul exercițiului financiar, astfel încât totalul dintre acestea și sumele redirecționate să nu depășească limitele prezentate mai sus.

Foarte important, facilitățile descrise anterior se adresează numai persoanelor juridice plătitoare de impozit pe profit în România, alte forme de impozitare prezente în țara noastră nefăcând obiectul acestui material.     

0 comment
5

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More