Trei state din Balcanii de Vest intenţionează să nu participe la summitul UE

by Cristian Florescu

Potrivit DIGI24.RO, Liderii a trei state din Balcanii de Vest – Serbia, Albania şi Macedonia de Nord – intenţionează să nu participe la summitul UE din această săptămână

Motivul posibilei absenţe a celor trei este ameninţarea cu veto a Bulgariei, membru al UE, care blochează începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania de peste doi ani.

Sofia cere ca precondiţie pentru discuţiile de aderare cu Macedonia de Nord să se discute de asemenea chestiuni de „istorie comună”, limbă şi identitate naţională.

Preşedintele Macedoniei de Nord Stevo Pendarovski a declarat marţi seară pentru TV24, cu sediul la Skopje, că i-a recomandat prim-ministrului Dimitar Kovacevski să nu se ducă la summitul de la Bruxelles.

„Este inacceptabil că problemele istorice şi disputele lingvistice să fie incluse în cadrul de negocieri cu UE”, a declarat el.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a fost şi mai direct. „Întreaga Uniune răpită de Bulgaria nu este un spectacol bun de urmărit!”, a postat el marţi pe Twitter, întrebându-se „Ce să fac acolo?!”.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, ia în calcul de asemenea să se alăture refuzului Macedoniei de Nord şi Albaniei de a nu participa.

Printre altele, summitul UE urmează să decidă asupra posibilului statut de candidat la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Ţările din Balcanii de Vest, care includ de asemenea Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Muntenegru, se află în stadii diferite ale procesului de a cere aderarea la UE, aminteşte DPA, citată de Agerpres.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More