Turcia, gazdă a negocierilor de pace

by Cristian Florescu

Turcia găzduiește, de luni, o nouă serie de negocieri pentru pace între Ucraina și Rusia, a cărei invazie militară a intrat în cea de-a 33-a zi și s-a soldat cu mai mult de 1.100 de decese, potrivit Organizației Națiunilor Unite, relatează GDS.RO

Reprezentanţii celor două ţări beligerante au acceptat să se întâlnească la Istanbul. Tratativele ar urma să se întindă pe durata a 3 zile.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis că țara sa este dispută acceptării unui statut de neutralitate, care să fie garantat de terți și să fie supus unui referendum popular. Un asemenea pas ar însemna renunțarea dorința de aderare la NATO, care oricum s-a lovit de un refuz.

Turcia susține că Ucraina trebuie sprijinită prin toate mijloacele posibile pentru a se putea apăra, dar ușa dialogului trebuie să rămână deschisă pentru Rusia.

Israelul caută, la rândul său, să medieze conflictul.

Aflat duminică la Ierusalim, șeful diplomației americane a precizat că eforturile statului evreu sunt “strâns coordonate” cu administrația de Washington. Antony Blinken s-a întâlnit cu premierul israelian Naftali Bennett.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More