Ucraina este dispusă să renunțe la NATO, dacă ONU și vecinii îi garantează securitatea

by Cristian Florescu

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat joi că ţara sa este dispusă să renunțe la aderarea la NATO, dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine îi oferă un „sistem de garanţii similar celui al NATO”, relatează DIGI24.RO

„Este ceva ce suntem dispuşi să discutăm”, a spus Kuleba după întâlnirea avută în Turcia cu omologul său rus Serghei Lavrov, în urma căreia nu s-au făcut progrese în deschiderea de coridoare umanitare şi nici în convenirea unei încetări a focului după invazia lansată în urmă cu două săptămâni de Rusia împotriva Ucrainei.

„Ce mi-a transmis (Lavrov) este că (Rusia) îşi va continua agresiunea până când Ucraina îi va îndeplini cererile. Şi această cerere este capitularea, ceea ce nu este acceptabil (…) Ucraina este puternică, ea luptă”, dar în acelaşi timp este dispusă să caute soluţii pentru o înţelegere cu Rusia, a spus Kuleba la conferinţa de presă susținută după întrevederea cu omologul său rus.

Este de-acum clar că NATO nu este dispusă „să acţioneze colectiv pentru a opri războiul şi a proteja civilii din Ucraina în faţa bombardamentelor Rusiei”, a arătat ministrul de externe ucrainean, referindu-se la refuzul Alianţei de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Pe de altă parte, Kuleba a acuzat Rusia de „crime de război”, după ce în ziua precedentă un atac rusesc asupra unei maternităţi din oraşul asediat Mariupol s-a soldat cu cel puţin trei morţi şi 17 răniţi.

Lavrov spune că Putin este dispus să se întâlnească cu Zelenski pentru convenirea unor „acorduri”

La conferinţa sa de presă după discuţia cu Dmitro Kuleba, Serghei Lavrov a susţinut că în respectiva clădire nu erau pacienţi şi că acolo se instalaseră combatanţi ucraineni din batalionul de extremă dreapta Azov. Ministrul de externe rus a acuzat în acest context mass-media occidentale că prezintă numai „punctul de vedere ucrainean” și multe știri false, iar în tot Occidentul există „o rusofobie dirijată de SUA”.

El a asigurat pe de altă parte că preşedintele rus Vladimir Putin este dispus să se întâlnească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, dar numai pentru convenirea unor acorduri, care, potrivit lui Lavrov, pot fi găsite doar în formatul de dialog desfăşurat în Belarus, unde au avut loc până în prezent trei runde de negocieri ruso-ucrainene.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More