Ucraina nu mai prelungește contractul pentru transportul gazelor rusești

by Cristian Florescu

Anul trecut, Ungaria a semnat un contract pe mai mulți ani pentru livrarea de gaze din Rusia. Totuși, în această săptămână, ministrul ucrainean al energiei a declarat în repetate rânduri că Europa nu va mai primi gaz rusesc prin conducta care trece prin Ucraina începând de la sfârșitul anului viitor.

Această decizie pune provocări pentru piețele din Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Austria, deoarece în prezent sunt transportați 42 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi prin Ucraina. În special pentru Ungaria, achiziția anuală a 4,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc ar putea fi necesar să fie furnizată în principal prin Turkish Stream din cauza distrugerii conductelor de gaz Nord Stream cauzate de actori necunoscuți.

Ca alternative, Austria se poate baza pe importurile de gaze din Italia și Germania, în timp ce Slovacia poate importa gaze prin coridorul polonez. În plus, ambele țări vor avea opțiunea de a obține gaz și din Ungaria. Potrivit ministrului ucrainean al Energiei, german Galușcenko, acum sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca Europa să se bazeze pe surse alternative de gaze, ceea ce a dus la decizia Ucrainei de a nu negocia o reînnoire a contractului de tranzit al gazelor cu Moscova, care expiră anul viitor.

Experții maghiari consideră că Austria și Slovacia vor fi mai afectate de această decizie, dar ar trebui să aibă rute alternative de aprovizionare stabilite până la sfârșitul anului viitor, atenuând eventualele probleme. Ramura europeană a gazoductului Turkish Stream are o capacitate anuală de 15,75 miliarde de metri cubi, cu transportul actual de 9-10 miliarde de metri cubi, în principal către Ungaria și Serbia. Deși există unele blocaje în amonte de punctul de intrare în Turcia, se depun eforturi pentru a le rezolva, în special în Bulgaria. Prin urmare, nu ar trebui să existe obstacole pentru ca întregii 4,5 miliarde de metri cubi pe an ai contractului pe termen lung să ajungă în Ungaria pe această rută. Ca răspuns, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a anunțat că Ungaria va redirecționa volumele pierdute către Turkish Stream, asigurându-se că volumele angajate în contractul de gaze reînnoit pe termen lung pot fi încă livrate.

În același timp, importanța Turkish Stream ca infrastructură vitală va fi recunoscută în continuare. În plus, acest lucru prezintă Europei de Est un domeniu suplimentar de îngrijorare în legătură cu Turcia, dincolo de migrație. În cadrul conferinței de presă, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a subliniat că Turcia este deja o țară esențială de tranzit pentru gazele naturale, iar rolul său va fi sporit doar prin includerea resurselor din Azerbaidjan și Turkmenistan.

0 comment
1

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More