UE dă un ultimatum Ungariei

by Cristian Florescu

Potrivit DIGI24.RO, Comisia Europeană mai acordă Ungariei o ultimă lună pentru a răspunde preocupărilor sale cu privire la statul de drept, înainte de a cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din fondurile pe care Budapesta urmează să le primească în cadrul bugetului 2021-2027 

Noul termen face parte dintr-un proces al UE, numit „mecanism de condiționalitate”, menit să protejeze interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de către un guvern al UE. Acesta este separat de alte proceduri privind statul de drept pe care UE le-a lansat împotriva Ungariei.

Comisia consideră că banii UE sunt în pericol în Ungaria din cauza a ceea ce ea consideră a fi corupție, care poate lua forma unor licitații pentru proiecte finanțate de UE la care participă doar un singur ofertant, de obicei legat de partidul de guvernământ.

De asemenea, executivul UE își exprimă îngrijorarea cu privire la independența sistemului judiciar, a mass-media și a organizațiilor neguvernamentale.

Din cauza preocupărilor sale legate de banii de la bugetul UE, Comisia a lansat în aprilie „mecanismul de condiționalitate” împotriva Ungariei. În cele din urmă, acesta ar putea duce la suspendarea celor 21 de miliarde de euro pentru Ungaria în bugetul UE.

Comisia a anunțat vineri că l-a mandatat pe comisarul pentru buget, Johannes Hahn, să informeze Budapesta cu privire la măsurile pe care executivul UE intenționează să le propună guvernelor UE dacă măsurile de remediere luate de Ungaria nu sunt adecvate.

Fondurile afectate sunt cunoscute sub numele de fonduri de coeziune – pe care țările UE mai sărace decât media UE le primesc pentru a-și dezvolta infrastructura, cum ar fi drumurile și podurile, stațiile de tratare a apei sau transporturile.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More