UE şi Azerbaidjan îşi consolidează relaţiile bilaterale

by Cristian Florescu

Potrivit NEWS.RO, Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi comisarul pentru energie, Kadri Simson, s-au întâlnit cu preşedintele Ilham Aliyev şi cu ministrul azer al energiei Parviz Shahbazov, în scopul de a consolida cooperarea existentă dintre UE şi Azerbaidjan

Actualmente, UE şi Azerbaidjan negociază şi un nou acord cuprinzător, care va permite o cooperare consolidată într-o serie largă de sectoare, inclusiv diversificarea economică, investiţiile, comerţul şi valorificarea la maximum a potenţialului societăţii civile, evidenţiind totodată importanţa drepturilor omului şi a statului de drept, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Noul memorandum de înţelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei, semnat de preşedinta Comisiei şi de preşedintele azer, includ un angajament de a dubla capacitatea coridorului sudic al gazelor pentru ca, până în 2027, să se poată livra minimum 20 de miliarde de metri cubi anual către UE. Acest aspect va contribui la obiectivele de diversificare cuprinse în planul REPowerEU şi va ajuta Europa să pună capăt dependenţei de gazul rusesc. În baza cooperării consolidate din domeniul energiei, Azerbaidjanul deja îşi majorează livrările de gaze naturale către UE, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la un volum estimat de 12 miliarde de metri cubi în 2022.

Conform MoU, UE şi Azerbaidjan au în comun obiectivul ambiţios de a accelera dezvoltarea şi implementarea capacităţii de producţie şi de transport al energiei din surse regenerabile, în scopul de a valorifica la maximum sinergiile dintre tranziţia UE către o energie curată şi vastul potenţial neexploatat al Azerbaidjanului în domeniul energiei din surse regenerabile, în special sectorul energiei offshore.

Cele două părţi admit, totodată, importanţa angajamentului mondial referitor la metan şi recunosc că este o responsabilitate colectivă ca lanţul de aprovizionare cu gaze naturale să fie cât mai eficient şi mai benefic pentru climă şi mediu.  MoU sprijină crearea unor sisteme de colectare a gazelor naturale în absenţa cărora aceste gaze ar fi evacuate, arse sau eliberate în atmosferă. Cooperarea va fi extrem de importantă şi pentru a sprijini aderarea la acest angajament a Azerbaidjanului.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More