Ungaria va accepta embargoul UE asupra petrolului rusesc numai dacă Bruxellesul oferă soluţii de atenuare a efectelor

by Cristian Florescu

Potrivit G4MEDIA.RO, guvernul ungar doreşte ca livrările de petrol prin conducte să fie exceptate de la aplicarea embargoului petrolier împotriva Rusiei propus de Comisia Europeană, întrucât aceasta din urmă nu a venit cu nicio soluţie menită să atenueze efectele negative ale unui asemenea embargo asupra economiei ungare, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI şi postul CNN, citate de Agerpres.

Într-un mesaj video postat pe Facebook, Szijjarto a subliniat că propunerile formulate de Bruxelles, dacă ar fi acceptate în forma lor actuală, ar ”demola complet” actuala securitate energetică stabilă a Ungariei şi în plus ar provoca o creştere a preţurilor combustibililor cu 55-60%.

”Am spus clar că am putea vota propunerea numai dacă Bruxellesul propune o soluţie pentru problema pe care ei au creat-o”, a reafirmat şeful diplomaţiei ungare.

”Aşteptăm o soluţie nu doar cu privire la transformarea rafinăriilor noastre care ar costa sute de milioane de dolari, nu doar cu privire la creşterea capacităţii conductei petroliere din Croaţia către Ungaria care ar costa de asemenea sute de milioane de dolari, ci şi cu privire la viitorul economiei ungare, întrucât, aşa cum am mai spus, actuala propunere echivalează cu ‘o bombă atomică’ pentru economia ungară”, a explicat ministrul ungar.

Discuţiile purtate până în prezent pe acest subiect cu Comisia Europeană au arătat clar că ”Bruxellesul nu are nicio soluţie pentru aceste probleme”, a deplâns el. Prin urmare, guvernul de la Budapesta îşi menţine poziţia conform căreia sancţiunile împotriva Rusiei să se poată aplica numai pentru rutele maritime, a încheiat Szijjarto.

Ungaria importă în prezent din Rusia 65% din petrolul şi 85% din gazele naturale pe care le consumă.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More