Volodimir Zelenski l-a demis pe ambasadorul Ucrainei în Germania

by Cristian Florescu

Potrivit DIGI24.RO, Volodimir Zelenski l-a retras din funcție, sâmbătă, pe ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, dar și pe alți câțiva ambasadori

 Într-un decret care nu precizează motivele acestor destituiri, Zelenski a anunţat demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia şi Ungaria. Nu se ştie deocamdată dacă aceştia vor fi numiţi în alte posturi.

Zelenski le ceruse diplomaţilor ucraineni să obţină sprijin internaţional şi ajutor militar pentru Ucraina, în timp ce ţara încearcă să respingă invazia rusească declanşată în 24 februarie.

Melnik devenise cunoscut pentru cererile sale repetate de mai mult sprijin din partea guvernului german, sub forma de arme grele, pe măsură ce atacurile Rusiei continuau.

Recent, el a fost criticat pentru o declaraţie controversată în care îi luase apărarea liderului naţionalist ucrainean, Stepan Bandera, care a condus un grup responsabil de epurare etnică şi masacrarea a zeci de mii de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Presa germană, inclusiv ziarele Bild şi Süddeutsche Zeitung, au scris că Melnik urmează să fie mutat la Ministerul de Externe de la Kiev, citând surse ucrainene.

Relaţiile Ucrainei cu Germania – care depinde puternic de resursele energetice ruseşti – sunt un subiect sensibil.

Guvernele celor două țări sunt, în prezent, în dezacord în legătură cu o turbină de fabricaţie germană, aflată în mentenanţă în Canada. Germania vrea ca guvernul canadian să predea turbina Gazprom, care susţine că şi-a redus volumul de gaze pompat în Europa din cauza absenţei acestei piese.

0 comment
0

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More